• SEDAMDESET GODINA ISTORIJSKOG ARHIVA ZRENJANIN

  ZRENJANIN – Povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja, Istorijski arhiv Zrenjanin organizovaće izložbu pod nazivom „Riznica našeg pamćenja“, koja će biti održana u petak, 14. jula, u 18.30 na Trgu slobode. Izložbu će otvoriti zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.   U okviru postavke, na ukupno 15 panoa, biće predstavljen delić bogatog dokumentarnog nasleđa koje se […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  SEDAMDESET GODINA ISTORIJSKOG ARHIVA ZRENJANIN

  ZRENJANIN – Povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja, Istorijski arhiv Zrenjanin organizovaće izložbu pod nazivom „Riznica našeg pamćenja“, koja će biti održana u petak, 14. jula, u 18.30 na Trgu slobode. Izložbu će otvoriti zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

   

  istorijski arhiv zrenjanin

  U okviru postavke, na ukupno 15 panoa, biće predstavljen delić bogatog dokumentarnog nasleđa koje se čuva u depoima zrenjaninskog arhiva – stare povelje, mape i planovi, plakati, diplome, novine, fotografije i razglednice… Osim toga, u kratkim crtama biće predstavljena hronologija arhivske ustanove u Zrenjaninu, njena biblioteka, izdavačka i izložbena delatnost.

   

  Autor izložbe, koja će biti dostupna javnosti tokom jula i avgusta je arhivist Filip Krčmar, a dizajn postavke uradila je Danka Ječmenica. Izložbu realizuje Istorijski arhiv Zrenjanin uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Zrenjanina.

   

  Istorijski arhiv Zrenjanin počeo je sa radom 1. avgusta 1947. godine, na osnovu rešenja Glavnog izvršnog odbora Narodne skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine donetog dve nedelje ranije, kojim je Timotej Tima Rajić postavljen za rukovodioca ondašnjeg Zrenjaninskog područja. Arhiv se u početku nalazio u prostorijama Gradskog muzeja u tzv. Jankovićevoj kući pored Velikog mosta, da bi u zimu 1951/1952. bio preseljen u levo krilo zgrade Narodnog odbora opštine Zrenjanin, gde se i danas nalazi.

   

  Podsećanja radi, Arhiv je pre 10 godina proslavio svoj 60. rođendan otvaranjem Izložbenog salona u ulici Narodnog fronta 5 (prekoputa „Partizana“), a tom prilikom je štampana i prva sveska „Vodiča kroz arhivske fondove Istorijskog arhiva Zrenjanin“. Ove godine, u nameri da obeleži sedam decenija postojanja i rada, Arhiv se u februaru prijavio na konkurs Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije sa projektom pod nazivom „Sedamdeset godina Istorijskog arhiva Zrenjanin (1947–2017)“, a u aprilu je dobio odgovor da su u tu svrhu obezbeđena i odgovarajuća sredstva. Ovim projektom je predviđen ciklus programskih aktivnosti koji obuhvata dve izložbe i publikovanje reprezentativne monografije o Arhivu.

   

  Izložba „Riznica našeg pamćenja“, koja će biti otvorena u petak, prva je u nizu tih aktivnosti, dok je realizacija preostale dve predviđena do kraja godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije YSLAJDER

  BROJNE POZNATE LIČNOSTI IMALE SU PSE I MAČKE

  Želite kućnog ljubimca? Da li da to bude pas ili da bude mačka? Možda će vam u konačnoj odluci pomoći izreka koju je neko davno smislio. Ona otprilike glasi – da pse imaju vojnici a […]

  KRAJINA OSVOJILA KUP FUDBALSKOG SAVEZA GRADA (FOTO)

  FK Rusanda (Melenci) – FK Krajina (Krajišnik) 2:0   Fudbaleri melenačke Rusande ipak nisu uspeli da naprave prvorazredno iznenađenje i da stignu zaostatak od tri gola prednosti, jer su […]

  POČINJE UPIS ĐAKA PRVAKA U OSNOVNE ŠKOLE

  NOVI SAD – Upis budućih prvaka u osnovne škole počinje u ponedeljak, 2. aprila, i traje do 31. maja. Učenici koji se ne upišu do 31. maja, moći će to da urade do početka školske […]