• RADNO VREME NARODNOG MUZEJA TOKOM PRVOMAJSKIH PRAZNIKA

  ZRENJANIN – Tokom prvomajskih praznika, izložbeni saloni Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvoreni za publiku u utorak, 2. maja, od 17 do 21 sat. Ulaz je besplatan.     U Salonu publika će imati priliku da pogleda izložbu arhivskih dokumenata i drugog izložbenog materijala pod nazivom „Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849–1861)“, dok je u Malom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  RADNO VREME NARODNOG MUZEJA TOKOM PRVOMAJSKIH PRAZNIKA

  ZRENJANIN – Tokom prvomajskih praznika, izložbeni saloni Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvoreni za publiku u utorak, 2. maja, od 17 do 21 sat. Ulaz je besplatan.

   

  Izložba „Na raskršću“

   

  U Salonu publika će imati priliku da pogleda izložbu arhivskih dokumenata i drugog izložbenog materijala pod nazivom „Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849–1861)“, dok je u Malom salonu aktuelna izložba hrišćanskih sakralnih predmeta iz Arheološkog odeljenja i Zbirke primenjene umetnosti zrenjaninskog muzeja pod nazivom „Na raskršću“.

   

  Autor izložbe „Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849–1861)“ i uvodne studije kataloga je Zoran Stevanović, arhivista u Arhivu Vojvodine iz Novog Sada. Izložbenu postavku čini 153 eksponata: dokumenta, knjige, likovni materijal, serijske i periodične publikacije, kartografska i rukopisna građa, koji su najvećim delom iz fondova Arhiva Vojvodine, a samo manjim delom iz fondova drugih ustanova kulture. Na izložbi je prikazan i likovni materijal, čije digitalne kopije je Arhiv Vojvodine otkupio od Austrijske nacionalne biblioteke u Beču. Ova postavka zatvara se zaključno sa 2. majem.

   

  Sve prikupljene muzealije predstavljene na izložbi „Na raskršću“ potiču sa prostora Zrenjanina i Banata, što ne znači samo da su tu napravljene, već i da su tu bile u upotrebi. Arheološko odeljenje predstavilo je hrišćanske sakralne predmete iz srednjeg veka, a odabir predmeta pao je na krstove, korpuse i prstenje sa motivom krsta. Zbirka primenjene umetnosti predstavila se raznolikim materijalom iz perioda novog veka i najnovijeg doba u vidu krstova, statueta, kandila, ikona, religioznih predstava i dr. Gotovo dve trećine, od ukupno 39 predmeta koje publika ima priliku da pogleda na izložbi do danas nikada nisu bili izlagani, a samo pet njih je publikovano u stručnim publikacijama. Autorski tandem čine arheolog Aleksandar Šalamon i istoričar umetnosti Dejan Vorgić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Zrenjanin – srpska prestonica kulture 2025. godine

  Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije“ donela je predlog odluke, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude […]