• Predavanje Slavice Popov „Milan Konjović u Umetničkoj koloniji Ečka“

    Predavanje pod nazivom „Milan Konjović u Umetničkoj koloniji Ečka“ održaće istoričarka umetnosti i viša kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin Slavica Popov, u četvrtak, 30. maja.   Predavanje će biti u salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, s početkom u 19 časova. Organizuje se u okviru izložbe „Milan Konjović: Dubrovnik, Mlini, Cavtat“, otvorene u Salonu muzeja do 9. juna. […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Predavanje Slavice Popov „Milan Konjović u Umetničkoj koloniji Ečka“

    Predavanje pod nazivom „Milan Konjović u Umetničkoj koloniji Ečka“ održaće istoričarka umetnosti i viša kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin Slavica Popov, u četvrtak, 30. maja.

     

    Predavanje će biti u salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, s početkom u 19 časova. Organizuje se u okviru izložbe „Milan Konjović: Dubrovnik, Mlini, Cavtat“, otvorene u Salonu muzeja do 9. juna.

     

    Kako se navodi u najavi predavanja, Umetnička kolonija Ečka osnovana je 1956. godine kao poslednja u talasu rađanja vojvođanskih kolonija tokom pedesetih godina 20. veka. Boravak i rad u kolonijama omogućavao je umetnicima jedan vid stručnog usavršavanja upravo kroz interakciju sa drugim umetnicima.

     

    Pročitajte još: Festival „Slobodan Bursać“ okupiće 28 horova iz zemlje i inostranstva

     

    Čest gost kolonija u Vojvodini bio je umetnik Milan Konjović (1898–1993), jedan od najznačajnijih pejzažista srpskog slikarstva 20. veka. On je pejzaže slikao neposredno u prirodi. Stoga, prvi saziv kolonije u Ečki 1956. godine nije mogao da prođe bez njegovog prisustva, a gostovanje je ponovio 1958. godine.

     

    Tokom ova dva boravka u Ečki, Konjović je naslikao 24 slike, uglavnom inspirisane letnjim ečanskim pejzažima. Od toga se četiri čuvaju u kolekciji Savremene galerije Zrenjanin.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura