• Pozorišni reditelj Milan Martinović ovogodišnji dobitnik vrednog priznanja

    Reditelj i prvi čovek Amaterskog pozorišta „Jovica Jelić“ iz Banatskog Karađorđeva Milan Martinović ovogodišnji je dobitnik vrednog priznanja „Đorđe Damjanov Đekša“.   Ovo priznanje dodeljuje Organizacioni odbor Festivala tradicionalnih pozorišnih formi Vojvodine (FETRA) za izuzetan doprinos razvoju dramskog amaterizma u pokrajini.   PROČITAJTE JOŠ: Panonika na Kolarcu: Nastup na prestižnoj sceni, pred mnogobrojnom publikom   […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Pozorišni reditelj Milan Martinović ovogodišnji dobitnik vrednog priznanja

    Reditelj i prvi čovek Amaterskog pozorišta „Jovica Jelić“ iz Banatskog Karađorđeva Milan Martinović ovogodišnji je dobitnik vrednog priznanja „Đorđe Damjanov Đekša“.

     

    Ovo priznanje dodeljuje Organizacioni odbor Festivala tradicionalnih pozorišnih formi Vojvodine (FETRA) za izuzetan doprinos razvoju dramskog amaterizma u pokrajini.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Panonika na Kolarcu: Nastup na prestižnoj sceni, pred mnogobrojnom publikom

     

    Prvu predstavu Martinović je režirao pre više od četiri decenije, i bila je u pitanju „Čarobna reč“, a onda su se one samo nizale. Danas ih je više od šezdeset.

     

    – Selo je odmah prihvatilo pozorište – uvek smo imali punu salu, meštani su hteli da učestvuju u njegovom radu, da glume, a onda je posle sve nekako išlo svojim tokom. Kroz pozorište je prošlo skoro 200 meštana, od učenika do poljoprivrednika. Nekad smo mogli u isto vreme da igramo predstave na tri mesta. Sve to daje snagu da se izdrži i istraje, iako vremena nisu posebno naklonjena ni kulturi ni pozorištu – priča za portal zrenjaninski.com Milan Martinović, glavni pokretač jednog od najuspešnijih amaterskih pozorišta u Srbiji.

     

    Snalaze se sa onim što imaju

     

    Finansije ovaj teatar pa ni reditelja ne sputavaju, ali ipak utiču na izbor komada za igranje.

     

    – Nemamo para za skupu scenografiju ili kostime. Ne možemo da igramo predstave epohe, jer nemamo pozorišni fundus. Ali, stvarno nas to ne ograničava. Snalazimo se sa onim što imamo. I ne žalimo se mnogo, nego uživamo – ističe Martinović.

     

    On naglašava da priznanja prijaju, ali da je još važnije i značajnije što pozorište živi, što su njegovi članovi, zahvaljujući gostovanjima, proputovali celu Srbiju, a bilo je nastupa i u susednim zemljama. Možda je još važnije što su meštani mnogih manjih mesta, zahvaljujući amaterima iz Banatskog Karađorđeva, mogli da uživaju u pozorištu i predstavama.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Tako će biti i ove godine. Baš kao i profesionalno pozorište, i amateri, članovi teatra „Jovica Jelić“, spremni su za novu sezonu. Za 14. oktobar, na matičnoj sceni u Banatskom Karađorđevu, zakazana je premijera predstave „Dr Šuster“ Dušana Kovačevića.

     

    Pretpremijera je 6. oktobra u Banatskom Dvoru.

     

    Mladi pisac Meti Kamberi živi u Zrenjaninu gde sa suprugom čeka bebu

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura