• Pogled u književnost srednjeg Banata: Nova knjiga Zorana Slavića

    Pripovedač, romansijer, književni i pozorišni kritičar Zoran Slavić sabrao je u knjizi „Pisci, knjige, književnost“, u izdanju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, svoje dugogodišnje analitičko-kritičarsko bavljenje književnom baštinom, ali i aktuelnim literarnim trenutkom srednjobanatskog regiona.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Pogled u književnost srednjeg Banata: Nova knjiga Zorana Slavića
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Posle njegovih knjiga sličnog profila, „Pisanje zaborava“ i „U magiji pozorišne stvarnosti“, u kojima se bavi kulturološkim, književno-istorijskim odnosno teatarskim temama i fenomenima, ovaj autor publikuje svoja istraživanja i kritička procenjivanja iz oblasti literarne Banatike.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Prelep zimski motiv: Kako je Zrenjanin izgledao davne 1945. godine

     

    U ovoj knjizi književno-istorijskih razmatranja, eseja o regionalnim književnim i kulturološkim zbivanjima, odnosno probranim recenzijama tekuće literarne prakse srednjeg Banata, Slavić zapravo uspostavlja obrise jedne moguće literarne istorije ove regije. U rasponu od Georgija ot Bečkereka, iz druge polovine osamnaestog veka, čiji se literarni radovi doduše nalaze samo uslovno u korpusu književne vrste, ova knjiga stiže do savremenog istoričara Filipa Krčmara, čija istraživanja i promišljanja kulturne prošlosti srednjeg Banata u dovoljno meri zahvataju i književne adrese, imena i tematske krugove.

     

    Isto se odnosi i na Gorana Lazičića, još više involviranog u literarne teme ali, nažalost, manje zastupljenog u savremenoj literarnoj praksi.

     

    Knjiga „Pisci, knjige, književnost“ takođe ukazuje i na brilijantno započetu književnu karijeru prerano preminulog prozaiste Aleksandra Bjelogrlića.

     

    Posledica dugogodišnje kritičarske i recenzentske aktivnosti

     

    Ova knjiga je rezultat autorovog dugogodišnjeg kritičkog bavljenja književnom istoriografijom kao i recenzentskog praćenja tekuće literarne prakse ovog dela Banata. Dakle, nastajala je kao posledica dugogodišnje kritičarske i recenzentske aktivnosti, koja je ipak bila u drugom planu u odnosu na Slavićevu posvećenost pisanju poezije, proza i pozorišne kritike.

     

    Ipak, knjiga „Pisci, knjige, književnost“ svojim obuhvatom, izbalansiranim ocenama kao i dokumentarnim kontekstom predstavlja zalog uspostavljanja okvira za buduću književnu istoriju ove regije.

     

    Iz spiska brojnih više ili manje značajnih književnih poslenika srednjeg Banata, koji se javljaju u Slavićevoj knjizi, valja izdvojiti Đuru i Miletu Jakšića, Dragu Gavrilović, Aleksandra Sandića, Friđeša Balaža, Simu Cucića, Bogdana Čiplića, Slobodana Berberskog, Todora Manojlovića, Luku Hajdukovića, Ferenca Deaka, Radu Floru, Vujicu Rešina Tucića, Vojislava Despotova, Pavla Ugrinova, Peru Zupca, Jovicu Aćina, Vojislava Zorića, Ivana Ivanjija, Momčila Milankova, Muharema Pervića, pa sve do Radivoja Šajtinca i većeg broja savremenih autora.

     

    Književnik Zoran Slavić (Zrenjanin, 1945) diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za jugoslovensku i svetsku književnost. Živi u Zrenjaninu. Radio je kao profesor u zrenjaninskoj Drugoj gimnaziji, bio pomoćnik direktora pozorišta „Toša Jovanović“, direktor Centra za kulturu i Doma mladosti, kao i glavni urednik kulture u Televiziji Novi Sad.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Objavio je osam zbirki pesama, dve knjige proze i pet romana, kao i dve knjige eseja. Autor je nekoliko radio-drama i serije televizijskih putopisa. Pisao scenarije i režirao dvadeset dokumentarnih filmova. Prevođen je na više jezika.

     

    Zrenjaninska premijera stripa „Zagonetač: Godina prva“

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura