• Ovogodišnji Susret akvarelista u Ečki okupiće petoro umetnika

  Savremena galerija Zrenjanin organizuje od 17. do 19. avgusta 43. Susret akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka. Ove godine će u Ečki boraviti umetnici Nina Ivanović, Jelena Janev, Vladimir Sekulić, Dragana B. Stevanović i Nebojša Yamasaki Vukelić.   Nina Ivanović iz Beograda je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u tom gradu 2010. godine, smer slikarstvo. Od 2006. aktivno učestvuje na […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ovogodišnji Susret akvarelista u Ečki okupiće petoro umetnika

  Savremena galerija Zrenjanin organizuje od 17. do 19. avgusta 43. Susret akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka. Ove godine će u Ečki boraviti umetnici Nina Ivanović, Jelena Janev, Vladimir Sekulić, Dragana B. Stevanović i Nebojša Yamasaki Vukelić.

   

  Nina Ivanović iz Beograda je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u tom gradu 2010. godine, smer slikarstvo. Od 2006. aktivno učestvuje na umetničkoj sceni kroz domaće i internacionalne radionice, letnje škole, samostalne i grupne izložbe.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Đorđe Pisarev među prvih pet za najbolju nefikcijsku knjigu

   

  Jelena Janev je vajarka, koja je diplomirala i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorirala je na studijskom programu „Scenski dizajn“, na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

   

  Vladimir Sekulić je završio master studije zidnog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Izražava se u medijima crteža, slike, video animacije i kratke priče. Njegovi radovi, pored subverzivnih sadržaja i poigravanja između dokumentarnog i fikcije, imaju društveno – političku konotaciju.

   

  Dragana B. Stevanović je diplomirala slikarstvo i magistrirala na Katedri za crtež Akademije umetnosti u Novom Sadu. Doktorirala je na interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, studijska oblast – Višemedijska umetnost. Studijski je boravila u Španiji, SAD, Francuskoj i Austriji.

   

  Nebojša Yamasaki Vukelić je završio master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2021. Svoj rad uglavnom bazira na mediju crteža, kroz koji tematizuje pitanje ličnih i kolektivnih kapaciteta za društvenu imaginaciju. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama, kao i jednoj samostalnoj.

   

  Selektorka 43. Susreta akvarelista je kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin Slavica Žarković, a realizaciju kolonije su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Zrenjanin. Izložba radova, nastalih u Umetničkoj koloniji u Ečki, a koji ostaju u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin, biće otvorena u ponedeljak, 17. oktobra.

   

  Umetnička kolonija osnovana 1956. godine

   

  U selu Ečka, pored Zrenjanina, 1956. godine je osnovana Umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama – slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se vremenom održala dva saziva. Jedan je bio saziv „Slika“ i on okuplja umetnike koji se bave klasičnim slikarstvom, a drugi je Susret akvarelista.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Specifičnost Susreta akvarelista je vremenom izmenjena. Umetnici koji dolaze u ečansku koloniju slobodni su da ovu tehniku kombinuju sa drugim medijima vizuelnog stvaralaštva i na ovaj način omogućena je transformacija akvarela u jezik drugih medija dajući mu tako novi život u okviru savremenog stvaralaštva.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura