• OTKRIVENA BISTA SLOBODANA BURSAĆA U ALEJI VELIKANA

  ZRENJANIN – U Aleji velikana u Karađorđevom parku u Zrenjaninu danas je na mesto vraćena bista proslavljenog zrenjaninskog dirigenta Slobodana Bursaća.     Bista je nestala pre nekoliko godina, a inicijativa da se ona vrati pokrenuta je pre dve godine. Poslednjih šest meseci organizovan je niz manifestacija horske muzike, a sav prihod iskorišćen je za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  OTKRIVENA BISTA SLOBODANA BURSAĆA U ALEJI VELIKANA

  ZRENJANIN – U Aleji velikana u Karađorđevom parku u Zrenjaninu danas je na mesto vraćena bista proslavljenog zrenjaninskog dirigenta Slobodana Bursaća.

   

  Foto: Zoran Bogaroški

   

  Bista je nestala pre nekoliko godina, a inicijativa da se ona vrati pokrenuta je pre dve godine. Poslednjih šest meseci organizovan je niz manifestacija horske muzike, a sav prihod iskorišćen je za izradu nove biste. Priloge su davali i pojedinci i organizacije, dok su mediji pratili akciju koja se završila danas, postavljanjem biste.

   

  – Vraćanjem biste simbolično otvaramo i četvrti horski festival „Slobodan Bursać“ – rekao je nakon otkrivanja biste Vladimir Stojković Coka, jedan od organizatora festivala i inicijatora za ponovno postavljanje biste. – Zahvalni smo svima koji su pomogli, a mislimo da smo ovim činom Slobodanu Bursaću vratili tek mali deo onoga što je on davao nama i celom gradu. Reći ću samo da danas u Zrenjaninu radi 30 horova, čiji dirigenti su bili pevači hora „Josif Marinković“ i muzički stasavali pod budnim okom maestra Bursaća.

   

  Foto: Zoran Bogaroški

   

  U ime porodice, zahvalio se Andrej, sin Slobodana Bursaća, i sam čuveni dirigent.

   

  – Znam da je moj otac trasirao put mnogim ljudima u ovom gradu i u muzici, ali i van nje – rekao je Andrej Bursać. – Ostavio je veliki trag, mnogi bivši pevači idu njime, ali je lepo videti da se mog oca i ovako ljudi sećaju. Da znaju ko je bio i šta je uradio.

   

  Bista Slobodana Bursaća, rad kikindskog vajara Slobodana Kojića, postavljena je 2004. godine, da bi bila ukradena samo tri godine kasnije. Ova koja je postavljena danas rađena je u bronzi, prema originalu, jer je kalup srećom sačuvan. Popravljena su i oštećenja koja su vremenom nastala na postamentu.

   

  Tekst i foto: Zoran Bogaroški

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. aj da vidimo do kada će se ova bista zadržati… Na žalost. Duže od mesec dana postament neće izdržati. A sama bista, možda 3 meseca, samo da stoka provali da je bronza u pitanju…. Trebali su novinari da se osvrnu na ostale biste u parku koje nedostaju, makar fotografijama…. E da sećate se ovog 09.05. kada su predstavnici grada, vojske…. bili da polože cveće na Spomenik S.Marinković na Bagljašu, spomenik i okolina je tada bio očišćena, sveže okrečena… Dođite sad da ovekovečite njegovo stanje, od svežeg auto-laka i i srči razbijenih flaša.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Zrenjanin – srpska prestonica kulture 2025. godine

  Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije“ donela je predlog odluke, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude […]