• „Noć muzeja“ otvorila vrata kulture

    Zrenjaninci se odazvali na manifestaciju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – U Zrenjaninu je sinoć završena manifestacija „Noć muzeja“, u okviru koje je na 11 lokacija ponuđeno 20 različitih programa. Svoja vrata do 1 čas iza ponoći otvorile su sve ustanove kulture, ali i Pozorišni klub „Zeleno zvono“ i Osnovna i srednja škola „9. maj“.

    Ujedno, Narodni muzej i Savremena galerija uključili su se u manifestaciju „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“.

    Autorka jedne od izložbi koja je predstavila stare i retke fotografije Ivana Arađan objasnila je da je ideja bila da se prikaže fotografski materijal iz privatnih kolekcija, iz perioda od 1850. i 1860. godine, do 30-ih i 40-ih godina prošlog veka.

    – Ideja je bila i da se ukaže na značaj saradnje privatnih kolekcija, u ovom slučaju starih i retkih fotografija sa jednom muzejskom institucijom – rekla je Arađan.

    Pažnju posetilaca Muzeja izazvao je gramofon Victor – Victorola iz 1904. godine, koji je, nakon navijanja, puštao muziku sa originalnih ploča. Muzej je, pored mnogobrojnih sadržaja, ekskluzivno izložio i zidnu tapiseriju Alonsa Peresa, koji je bio poznato u umetničkim krugovima u Španiji, Francuskoj, i Nemačkoj.

    Zrenjaninska Savremena galerija je u okviru izložbe Dragoljuba Stojanovića Sipa napravila radionicu za decu svih uzrasta inspirisanu Sipovim radovima. Deca su svoju umetnost inispirasala tehnikom pošoar, baziranu na šablonima.

    Jedna od izložbi, koja je privukla najveću pažnju u Kulturnom centru, jeste izložba fotografija „Život marginalizovanih grupa u zajednici, njihova prava i obaveze“.

    Potpredsednik Udruženja Balkanskih umetnika iz Subotice Dejan Hornik, koji je organizator ove izložbe, objasnio je da su na fotografijama predstavljene marginalizovane grupe, kao što su Romi, beskućnici, stari ljudi, koji više ne mogu da brinu o sebi.

    – Pored toga predstavljen je i odnos društva prema nekim građevinama, spomenicima kulture, nedozvoljeno šaranje po zidovima, koje predstavlja ruglo naše zajednice – dodao je Hornik.

    Prema njegovim rečima, na raspisan konkurs je stiglo preko 30 fotografija, a 18 njih biće izloženo u narednih deset dana u Kulturnom centru Zrenjanina.

    – Nakon toga fotografije će biti postavljene na našoj Fejsbuk stranici i biće otvorena aukcijska prodaja. Sredstva koja prikupimo biće uplaćena na račun Udruženja „Suncokret“ iz Zrenjanina – objasnio je Hornik.

    U Pozorišnom klubu „Zeleno zvono“ predstavljena je izložba Centra za likovnu i primenjenu umetnost TERRA. Posetioci su mogli pogledati i izložbu Doris Milešević, koja je predstavila dela karakteristična po ponavljanju oblika. Dela su rađena različitim tehnikama i predstavljaju kombinaciju industrijskog i prirodnog.

    Branislav Guta Grubački iz „Zelenog zvona“ je, po običaju, organizovao i dobar muzički program, a ovog puta su pred publikom nastupali bendovi zrenjaninskih škola i to Muzičke škole „Josif Marinković“, kao i „Nikole Tesle“.

    U centru grada nastupio je kvartet „Stoiks“ iz Beograda, dok je Osnovna i srednja škola „9. maj“ otvorila vrata nove inkluzivne likovne kolonije „Noć crteža“.

    Zrenjaninci su pokazali i ovaj put da su kulturni sadržaji njihov izbor, te su u velikom broju obišli sve programe i oživeli hodnike i sale ustanova kulture.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura