• NAŠI STRANCI: Došla iz Bugarske zbog posla, ovde se i udala

    Priča o Blagovesti Vasilevoj

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Blagovesta Vasileva
    Blagovesta Vasileva

    ZRENJANIN – Blagovesta Ljubomirovna Vasileva, scenograf, kostimograf i autor lutaka, angažovana je u zrenjaninskom Lutkarskom pozorištu skoro 10 godina.

    Došla je iz Bugarske u Zrenjanin poslom, a sada je Zrenjanin ne samo grad gde radi, nego i gde živi. U međuvremenu, Blagovesta se udala („uveli smo se u brak“, priča i smeje se, tako se kaže na bugarskom) za šefa tehnike na dramskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Srđana Vekeckog. Rodio se i Maksim Srđan Vekecki i Zrenjanin je postao Blagovestin dom.

    – Rođena sam u gradu Sliven, a studirala sam na Dramskoj akademiji i karijeru sam imala u Sofiji – priča Blagovesta za portal „Zrenjaninski“. – Na jednom festivalu u Varni srela sam rediteljku Biljanu Vujović, njoj se dopalo to što radim, povela me je u Niš, a onda i u Zrenjanin. I tako sam stigla u ovo pozorište koje je postalo i moj život.

    Prva predstava koju je radila u našem pozorištu bila je „Čudnovat srebrnjak“, a poslednja „Plavi Petar“, čija je premijera bila krajem prošle godine.

    – Jako volim svoj posao, stalno istražujem, pratim kako se razvijaju scenografija, lutke… I deca se menjaju, pa se i novim generacijama mora prilagoditi. Ipak, mašta je mašta, a deca je imaju neograničeno. Nekad su kolege, a nekad, bogami, i reditelj, skeptični da li će mališani razumeti to što napravim. Uvek su razumeli. Napravila sam sneg od jedne tkanine i mrežice, ili more iz jedne knjige. Deca su odmah shvatila, jer njihova mašta nema granice.

    Na pitanje kako joj je u Zrenjaninu, Blagovesta kaže:

    – Jako lepo. Ovde sam kao kod kuće. Pozorište je moja kuća, Zrenjanin je moj grad. Jedino što mi smeta je vlaga. U prvo vreme ni moj auto nije hteo da upali – smetala mu je vlaga. Smeta njemu, smeta i meni. Ali, navikla sam se. Ovo je mali prijatan grad za život, a savremene tehnologije omogućavaju da sam i privatno i poslovno u kontaktu u svakom trenutku s kim god hoću. Sad sam radila jednu predstavu u Bugarskoj preko interneta. Imala sam bojazan hoće li uspeti ali – uspela je.

    Na sceni Narodnog pozorišta
    Na sceni Narodnog pozorišta

    Trenutno, Blagovesta se bavi svojim šestomesečnim sinom Maksimom.

    – Baš uživam, a posao će doći. Mada moram da kažem da je Maksim već učestvovao u stvaranju dve predstave. U onoj u Bugarskoj, bio je u stomaku, a dok sam radila predstavu „Plavi Petar“ svakog dana je bio sa mnom u pozorištu, u kolicima.

    – Volim svoj posao, svoju porodicu, ovaj grad i to je sasvim dovoljno za jedan lep život – rekla nam je na kraju razgovora Blagovesta Ljubomirovna Vasileva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura