• Naša sugrađanka Zorica Kozlovački članica tima Srpske horske asocijacije u Litvaniji

  Od 17. do 20. novembra održani su Generalna skupština Evropske horske asocijacije (ECA) – Evropa Kantat u Vilnjusu, glavnom gradu Litvanije, kao i vikend saradnje članova i prijatelja ECA. Kao predstavnici Srpske horske asocijacije na ovom događaju su učestvovali njena predsednica i članica odbora Evropske horske asocijacije Tamara Adamov Petijević iz Novog Sada, Milan Radišić […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Naša sugrađanka Zorica Kozlovački članica tima Srpske horske asocijacije u Litvaniji

  Od 17. do 20. novembra održani su Generalna skupština Evropske horske asocijacije (ECA) – Evropa Kantat u Vilnjusu, glavnom gradu Litvanije, kao i vikend saradnje članova i prijatelja ECA. Kao predstavnici Srpske horske asocijacije na ovom događaju su učestvovali njena predsednica i članica odbora Evropske horske asocijacije Tamara Adamov Petijević iz Novog Sada, Milan Radišić iz Sombora, Dunja Huzjan iz Novog Sada i Zorica Kozlovački iz Zrenjanina.

   

  – Osim Generalne skupštine ECA, koju smo pratili, učestvovali smo u diskusijama na razne teme. Pratili smo i prezentacije događaja koji su održani u protekloj godini i onih koji su u planu za sledeću godinu. Sa velikim zadovoljstvom i uspehom predstavili smo Festival „Raspevani mostovi“ koji će Srpska horska asocijacija organizovati 2024. u Novom Sadu. On je prepoznat kao veliki evropski događaj za sledeću godinu i podržan je od strane ECA – priča Zorica Kozlovački.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Hor Muzičke škole „Josif Marinković“ nastupio na petom Omladinskom horskom festivalu

   

  Kako ističe, vrlo zanimljive i šarolike bile su teme o kojima su diskutovali na sesijama.

   

  – „Rušenje prepreka“ bila je tema koja se bavila premošćavanjem jaza između profesionalaca i amatera, koncipiranjem programa koji sadrži različite žanrove, prevazilaženjem distance između hora i publike… Razgovarajući o rodnoj raznolikosti u horskom sektoru imali smo priliku da razmenimo mišljenja o starim i novim izazovima u okviru rodne ravnopravnosti koji se reflektuju i na horski sektor. Na sesiji „Potrebe nacionalnih i regionalnih horskih asocijacija“ članovi naše delegacije bili su zajedno sa delegatima iz zemalja u našem bližem okruženju, Severne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Kipra… Konstatovali smo da se svi borimo sa sličnim problemima. Razgovarali smo i o iznalaženju konstruktivnih rešenja – objašnjava Kozlovački.

   

  zorica kozlovački
  Foto: Privatna arhiva

   

  Dva izuzetno atraktivna i zanimljiva horska koncerta

   

  Događaj u Vilnjusu upotpunila su dva izuzetno atraktivna i zanimljiva horska koncerta. Hor „Jauna Muzika“ je predsatvio savremenu horsku muziku Litvanije, a hor „Liepaites girls choir“ je izveo njihove tradicionalne nacionalne kompozicije „Sutartines“ u modernim obradama, uz pokret i udaraljke.

   

  Ovom događaju prisustvovali su članovi i timovi raznih horskih asocijacija, dirigenti, menadžeri i organizatori događaja, prijatelji ECA…

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Prepuna sam utisaka sa ovog putovanja. Naravno, najvažnije su mi nove ideje koje ću svakako iskoristiti u radu sa mojim horskim ansamblima – Omladinskim mešovitim horom Muzičke škole „Josif Marinković“ i Muškom vokalnom grupom „Panonika“ – zaključila je Zorica Kozlovački.

   

  Mladi pesnik Nemanja Radulj: Priroda je jedna velika inspiracija

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Zrenjanin – srpska prestonica kulture 2025. godine

  Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije“ donela je predlog odluke, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude […]