• Mirović: Postoji simbolička veza između Mihajla Pupina i Željka Lučića

    Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas umetnika, operskog pevača Željka Lučića, ovogodišnjeg dobitnika najvećeg pokrajinskog priznanja – Nagrade „Mihajlo Pupin“. Željko Lučić je ovo priznanje dobio za dugogodišnji rad, lično zalaganje i izuzetne rezultate u kulturnom stvaralaštvu.   – Postoji simbolička veza između Pupina i Lučića. I jedan i drugi su krenuli iz […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Mirović: Postoji simbolička veza između Mihajla Pupina i Željka Lučića

    Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas umetnika, operskog pevača Željka Lučića, ovogodišnjeg dobitnika najvećeg pokrajinskog priznanja – Nagrade „Mihajlo Pupin“. Željko Lučić je ovo priznanje dobio za dugogodišnji rad, lično zalaganje i izuzetne rezultate u kulturnom stvaralaštvu.

     

    – Postoji simbolička veza između Pupina i Lučića. I jedan i drugi su krenuli iz Banata u Njujork, ostvarujući svoje snove. Pomagali su otadžbini, svako na svoj način – izjavio je Mirović.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Koncert združenih zrenjaninskih horskih pevača

     

    Željko Lučić je ovom prilikom izjavio i da posle 30 godina karijere srce zaigra i zatreperi kada se uspostavi kontakt sa maticom.

     

    – Čast je primiti nagradu koja nosi ime Mihajla Pupina – izjavio je on.

     

    Željko Lučić je slavu stekao kao verdijanski bariton

     

    Željko Lučić, verdijanski bariton, rođen 24. februara 1968. u Zrenjaninu, srpski je operski pevač. Od 1993. do 1998. godine bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a nakon toga Frankfurtske opere. Posebno je poznat po izvođenju glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama. Slavu je stekao kao verdijanski bariton i danas je jedan od najtraženijih baritona sveta. Njegov glas se može čuti u Metropolitenu, Milanskoj skali i Bečkoj operi.

     

    Lučić je svoj profesionalni operski debi imao u aprilu 1993. godine, kao Silvio u Leonkavalovim „Pajacima“, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Uskoro je zablistao u ulogama Belkorea u Donicetijevom „Ljubavnom napitku“, Enrika u Donicetijevoj „Lučiji od Lamermura“, Žermona u Verdijevoj „Travijati“, Valentina u Gunoovom „Faustu“ i naslovnoj ulozi u „Evgeniju Onjeginu“ Čajkovskog.

     

    Lučić je takođe nastupao kao gost umetnik u brojnim velikim operskim kućama. Debitovao je u Holandskoj operi 2002. godine u ulogama Monfora i Marčela. Pevao je u ulozi Žermona na svom prvom nastupu na Festivalu u Provansi 2003. Iste godine je pevao u ulozi grofa Lune u Teatru u Firenci. Debi u Metropoliten operi ostvario je 2006. godine kao Barnaba u Ponkijelijevoj „Đokondi“, s Violetom Urmani kao Đokondom, i pod dirigentskom palicom Bertranda de Bilija. Nakon toga, nastupao je u Metropolitenu i u ulozi Žermona, grofa Lune, kao i u naslovnim ulogama u „Magbetu“ i „Rigoletu“.

     

    Sinoć nastupio u Novom Sadu

     

    Sinoć je, nakon 30 godina od prvog nastupa u Srpskom narodnom pozorištu, novosadska publika u veoma emotivnom nastupu opere „Rigoleto“, imala izuzetnu priliku da oseti raskošni talenat i umetnički senzibilitet Željka Lučića.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Prijemu u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Aleksandar Stankov, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, i Dejan Savić, istaknuti umetnik i dirigent.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura