• Mini festival etnološkog filma u Narodnom muzeju

    Mini-festival etnološkog filma održaće se u salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u ponedeljak 30. septembra i utorak 1.oktobra, od 19 časova.   Na festivalu će biti prikazana dva filma s prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala etnološkog filma, ogranizovanog u Etnografskom muzeju u Beogradu.   Sutra od 19 časova je projekcija filma Branka Lazića „Čarobnjak iz Mutnja“ (Bosna i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Mini festival etnološkog filma u Narodnom muzeju

    Mini-festival etnološkog filma održaće se u salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u ponedeljak 30. septembra i utorak 1.oktobra, od 19 časova.

     

    Na festivalu će biti prikazana dva filma s prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala etnološkog filma, ogranizovanog u Etnografskom muzeju u Beogradu.

     

    Sutra od 19 časova je projekcija filma Branka Lazića „Čarobnjak iz Mutnja“ (Bosna i Hercegovina/ 56’, 2018.).

     

    U najavi za ovo filmsko ostvarenje navodi se da je to netipična balkanska priča, bez rata i drame, bez komunizma i tranzicije, bez mitova i propagande, bez istraga i hrabrih otkrivanja, bez bilo koje vrste aktivizma. Samo dobar čovek i priča, o crvenom tepihu, piramidama, Doroti, lavu i čarobnjaku. I naravno kumu… „Čarobnjak iz Mutnja“ je priča o ljudima kojih je sve manje. O ljudima kakvi treba da budemo.

     

    U utorak 1. oktobra, u istom terminu, na repertoaru je film „Kako sam postao ono što sam bio“ (Becoming who I was) a autori su Čangjong Mun i Džin Džeon (Južna Koreja/ 95’, 2018.).

     

     

    „Padmi Angdu se čitav svet okrenuo naglavačke kada je izbačen iz manastira u kom je živeo. Iako ga u Ladaku smatraju „živim Budom”, jedino što ga održava u životu jeste bezrezervna ljubav njegovog učitelja. Pritisnut velikim očekivanjima zajednice, mladi Rinpoče, na pragu svog adolescentskog doba postaje buntovnik. Nakon više godina uzaludnog čekanja na učenike za koje je verovao da će doći sa Tibeta, on i njegov ostareli učitelj kreću na epsko putovanje u tu zemlju, u potrazi za odgovorima“ – deo je najave ovog filmskog ostvarenja.

     

    Zadatak Festivala, napominju organizatori, jeste da ohrabruje istraživačke i stvaralačke pristupe u etnografskim dokumentarnim filmovima i da upućuje publiku na bogatstvo i raznovrsnosti lokalnih kulturnih tradicija. Cilje je da ova manifestacija bude i glas savesti, kod problema savremenih društava, uzrokovanih nipodaštavanjem vrednosti kulturnog nasleđa.

     

    Mini-festival etnološkog filma realizuje Narodni muzej Zrenjanin, u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu.

     

    Ulaz na projekcije je slobodan.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura