• KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA GORDANE SVILENGAĆIN

    I tokom februara na portalu zrenjaninski.com možete pratiti književne vikend preporuke. Ove nedelje knjigu je odabrala Gordana Svilengaćin, profesorka srpskog jezika i književnosti. „Artemizijina strast“ je roman savremene američke autorke Suzan Vriland (rođene 1946). Njime se prikazuje biografija barokne slikarke Artemizije Đentileski, koja je živela u 17. veku. Roman je ugledao svetlost dana 2002. godine […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA GORDANE SVILENGAĆIN

    I tokom februara na portalu zrenjaninski.com možete pratiti književne vikend preporuke. Ove nedelje knjigu je odabrala Gordana Svilengaćin, profesorka srpskog jezika i književnosti.

    Gordana Svilengaćin

    „Artemizijina strast“ je roman savremene američke autorke Suzan Vriland (rođene 1946). Njime se prikazuje biografija barokne slikarke Artemizije Đentileski, koja je živela u 17. veku.

    Roman je ugledao svetlost dana 2002. godine i samo je jedno od literarnih ostvarenja ove autorke koje se bavi temom iz oblasti likovne umetnosti. Kroz 28 poglavlja roman hronološki prati Artemizijin život od doba devojaštva pa do zrelih godina, u vreme kada je poziv slikara za ženu bio ne samo nesvakidašnji nego i nipodaštavan.

    Pisana u prvom licu, Artemizijina istorija nam ne ukazuje samo na nedaće s kojima se ova umetnica borila, nego nam prikazuje i duh onog vremena, odnos ljudi prema umetnosti, braku i životu uopšte. Kao veliki ljubitelj i poznavalac istorije umetnosti, Suzan Vriland nam vrlo razumljivim i pitkim stilom pisanja dočarava i dela nastala pod slikarskom četkicom Artemizije Đentileski – počev od inspiracije, preko skice, kupovine sastojaka za boje i mešanja boja, pa sve do nastanka slike i njene dalje sudbine. Zanimljivi su opisi nastajanja slikarskih dela; oni će zaintrigirati i laike u oblasti slikarstva – svaki od ovih opisa prosto izaziva čitaoca da se što bolje uputi u Artemizijino stvaralaštvo. Ipak, ovo nije vodič kroz slikarstvo baroka. Gotovo svako poglavlje daje nove probleme, prikazuje novi zaplet i ne dozvoljava čitaocu da spusti knjigu. Istorijski poznate činjenice, koje se tiču sudskog procesa kom je slikarka kao mlada bila izložena, te kasnijih poznanstava sa Galileom, porodicom Mediči i Mikelanđelom, predstavljene su u romanu, u kontekstu njenog života i stvaralaštva. Iako prožeto zastrašujućim prikazima iz života slikarke, ovo delo odiše optimizmom i verom u bolje sutra.

    Artemizijina strast“ je pravi roman za ljubitelje slikarstva, umetnike, proučavaoce istorije, ali i za sve one koji, u oblasti filmske umetnosti, vole da pogledaju dobru dramu – ne sladunjavu, ali poučnu i svevremenu.

    Pripremila: Aleksandra Idvorjan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura