• KNjIGA ZA VIKEND: PREDLOG ALEKSANDRE IDVORJAN

  Čitajte uz pomoć sagovornika portala „Zrenjaninski“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Ove nedelje čitaocima portala „Zrenjaninski“ knjigu predlaže Aleksandra Idvorjan, master profesor srpske književnosti i jezika. Ona je odabrala roman „Ruski prozor“ Dragana Velikića.

  Aleksandra Idvorjan
  Aleksandra Idvorjan

  „Mada je sada, kada je reč o književnom stvaralaštvu Dragana Velikića, u žiži interesovanja roman „Islednik“, nagrađen Kočićevim perom, Vitalovom i NIN-ovom nagradom za 2015. godinu, svojom bih preporukom želela da skrenem pažnju na Velikićev „Ruski prozor“ koji je NIN-ovu nagradu dobio 2007. godine.

  Zajedničko za oba romana jeste autorovo nastojanje da sagleda prošlost, ono već dogođeno ili propušteno. U „Ruskom prozoru“, koji se sastoji iz tri asimetrična poglavlja (Zapisi iz života malograđanina, Vozovi, Neke druge priče), prisutna je autorova težnja za uspostavljanjem određenog saglasja prošlosti i budućnosti. Tačnije, on svojim junacima dopušta da istovremeno žive sve svoje mogućnosti održavanjem kontakata s odlomcima propuštenih prošlosti. Šta to, zapravo, znači? To znači da je Dragan Velikić u „Ruskom prozoru“ svojim junacima (i čitalačkoj publici) stvorio zaseban svet sastavljen od mnogobrojnih prilika i sudbina koje se iznova mogu sagledavati, odživljavati – svet od kojeg se može bežati, ali koji nužno jeste susretanje sa bezmerjem onog što je ostalo nedogođeno, što je ostalo propušteno.

  Ako u romanu autor predočava da je problem sveta baš to što svega ima previše, i da stoga postoji samo jedan kraj – gledanje na svet kao na magacin, onda možemo zaključiti da zagledanjem u „Ruski prozor“, zagledanjem u živote zaista neobičnih junaka, uspevamo da se zagledamo i u prozor vlastite prošlosti, odnosno u mnogobrojnost naših potencijalnih prošlosti. Roman je idealan za one koji će biti smeli da prihvate „da je svet nepregledan pano“; „da nas određuju naizgled nevažne stvari“; „da i dekor pravi priču“ i „da je promena jedina konstanta“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura