• KNJIGA ZA VIKEND: NOVA PREPORUKA VLADIMIRA RAŠA

    Ove nedelje donosimo vam veoma nadahnutu književnu preporuku. O knjizi „Omiljena igra“ Leonarda Koena pisao je Vladimir Rašo.     „7. 9. 2016. preminuo je učitelj emocije, Leonard Koen. Danas, pišu se tekstovi o njegovom životu i čudesnom delu što ga je učitelj ostavio iza sebe. Dok čitav svet peva hvalospev, ne mogu ostati po […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: NOVA PREPORUKA VLADIMIRA RAŠA

    Ove nedelje donosimo vam veoma nadahnutu književnu preporuku. O knjizi „Omiljena igra“ Leonarda Koena pisao je Vladimir Rašo.

     

    Vladimir Rašo
    Vladimir Rašo

     

    „7. 9. 2016. preminuo je učitelj emocije, Leonard Koen. Danas, pišu se tekstovi o njegovom životu i čudesnom delu što ga je učitelj ostavio iza sebe. Dok čitav svet peva hvalospev, ne mogu ostati po strani i ćutati. Ne mogu ne reći ništa, a svestan sam koliko god da kažem, malo je.

     

    Koene, sećaš li se „Omiljene igre“? Pamtiš li kako sam jednu stranicu čitao i po čitav sat? Pa kasnije sa prijateljima vodio razgovore, govoreći kako su neke knjige iznenadne i neočekivane. Prosto se dogode u tvom životu, baš onda kada su najpotrebnije. One su čaša vode žednom i hleb gladnom. Lud i mlad sam, Koene, žedan i gladan svega, i umara me život koji vodim. Niz prste mi klizaju ideje, želje, nade, snovi, ljubavi, čitavi životi i svetovi. Grabim previše, ne dajući sebi trunku mira, a nemam ništa. Gde god okrenem glavu nešto me doziva i mami, ali sve je fatamorgana mladosti. Zbunjen sam i sporo učim, jer se nekim obmanama vraćam previše često. Dopuštam sebi dane natopljene nostalgijom za jednim očima u kojima me već dugo nema i evo, opet klizam u patetiku.

     

    Bojim se da zbog mnoštva glasova neću čuti onaj stvaran, njen, koji me doziva da zajedno odrastamo. Pa se trzam na svaki, a brada raste. Umoran sam, učitelju, jako umoran, a tek mi je dvadeset i četiri. Hvala ti za „Omiljenu igru“, jer u njoj videh da nisam sam, niti prvi koga život razbacuje. Ti razumeš i pretvaraš haos u lepotu življenja. Ta alhemija, čiji sam student, uliva sigurnost. U svoje ime i u ime svih mladih i ludih, žednih i gladnih života, hvala ti.“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura