• Kamerna postavka „Sećanje… Tivadar Vanjek“ u Narodnom muzeju

    Obeležavajući 40 godina od smrti slikara Tivadara Vanjeka, koji je preminuo 29. maja 1981, Narodni muzej Zrenjanin predstavlja kamernu postavku „Sećanje… Tivadar Vanjek“. Ona se nalazi u legatu ovog umetnika, u okviru stalne postavke Umetničkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin.   Postavka predstavlja deo neizlagane zaostavštine i dokumentacije ovog umetnika. Priredila ju je Olivera Skoko, viša […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kamerna postavka „Sećanje… Tivadar Vanjek“ u Narodnom muzeju

    Obeležavajući 40 godina od smrti slikara Tivadara Vanjeka, koji je preminuo 29. maja 1981, Narodni muzej Zrenjanin predstavlja kamernu postavku „Sećanje… Tivadar Vanjek“. Ona se nalazi u legatu ovog umetnika, u okviru stalne postavke Umetničkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Postavka predstavlja deo neizlagane zaostavštine i dokumentacije ovog umetnika. Priredila ju je Olivera Skoko, viša kustoskinja – istoričarka umetnosti.

     

    Kamernu postavku publika će moći da pogleda do 30. juna.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Preminula slikarka i kostimografkinja Milena Jeftić Ničeva Kostić

     

    Tivadar Vanjek (Velika Kikinda 1910 – Ljubljana 1981) u Veliki Bečkerek je došao nakon studija slikarstva u budimpeštanskoj Slobodnoj školi. Bavio se fotografijom i bio je član „Velikobečkerečkih impresionista“ i „Banatske grupe“. Izlagao je samostalno i kolektivno, aktivno učestvujući u likovnom životu grada.

     

    Bio je jedan od osnivača Umetničke kolonije u Ečki i prvi upravnik zrenjaninske Savremene galerije.

     

    Poklonio je preko 250 dela u vidu tri poklona gradu u kome je najduže živeo. Od toga je formiran Legat Tivadara Vanjeka, koji se nalazi u Narodnom muzeju Zrenjanin. On nam pruža uvid u sve faze rada ovog slikara, od prve slike „Seoski lola“, preko impresionističkih i ekpresionističkih dela, do pronalaženja sopstvenog stila 1957. godine.

     

    Tada nastaje slika „Golubarnik“, prva u nizu onih koje će pružiti jednu autentičnu viziju vojvođanskog života sa prepoznatljivom arhitekturom i predmetima koji ponegde dobijaju oblike ljudskog tela. U ovim radovima preovlađuje metafizička atmosfera, pomalo svečana i irealna u kome je prisustvo čoveka tek nagovešteno.

     

    kamerna postavka
    Kamerna postavka

     

    Poslednja samostalna izložba u aprilu 1981. godine

     

    Poseban segment Vanjekovog stvaralaštva predstavlja ciklus od 36 slika pod nazivom „Pendžeri prijateljstva“, koje je umetnik posvetio svojim prijateljima slikarima, istoričarima umetnosti i radnicima u kulturi koji su davali doprinos nastanku i razvoju likovnog života u Zrenjaninu.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Svoju poslednju samostalnu izložbu Tivadar Vanjek je imao u Grafičkom kolektivu u Beogradu aprila 1981. godine. Bilo je to na istom mestu na kome se prvi put predstavio publici 1958. godine. Slike su po zatvaranju izložbe vraćene u Zrenjanin. Njihov autor je bio na lečenju u Kliničkom centru u Ljubljani gde je preminuo 29. maja.

     

    Sahranjen je 1. juna 1981. na Katoličkom groblju u Zrenjaninu.

     

    atelje tivadara vanjeka
    Atelje Tivadara Vanjeka

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura