• Izvorne grupe, sitni kolači, sapundžijski zanat… Sve to na festivalu „Banatski dani teku“

    Festival nematerijalnog kulturnog nasleđa „Banatski dani teku“ biće održan od 14. do 16. septembra u atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Izvorne grupe, sitni kolači, sapundžijski zanat… Sve to na festivalu „Banatski dani teku“
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Festival nematerijalnog kulturnog nasleđa „Banatski dani teku“ je manifestacija koju organizuje zrenjaninski muzej, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, sa idejom da široj javnosti predstavi i promoviše kulturno nasleđe jedne izuzetno bogate multikulturalne sredine kakav je srednji Banat.

     

    U programu učestvuju većinski narodi koji naselјavaju Banat – Srbi, Rumuni, Slovaci i Mađari. Nadležna kustoskinja manifestacije je viša kustoskinja – etnološkinja Narodnog muzeja Zrenjanin Branka Sikimić.

     

    Svi programi počinju u 18 časova, a prvog dana, u subotu, lokalne zajednice će predstaviti sopstveno nematerijalno kulturno nasleđe preko izvornih pevačkih grupa, koje izvode tradicionalnu muziku. Ovaj deo programa će imati i edukativni karakter, a zamišlјen je tako da voditelјke, između pojedinih nastupa, govore o nastanku i razvoju izvorne narodne muzike.

     

    PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: Jedan od najvećih skandala u istoriji muzičke scene pretočen u film

     

    Drugog dana, u nedelju, na programu će biti sitni kolači bez kojih se nije mogla zamisliti nedelјna ni praznična trpeza kod svih naroda koji naselјavaju Banat. Učesnici programa predstaviće se sitnim kolačima koji su karakteristični za njihovu kulturnu i nacionalnu pripadnost.

     

    Pored nezaobilaznih gurabija, lenje pite, starinskih kolača na presu, vanilica, mađarica i slično, posetioci će imati priliku i da se upoznaju sa starinskim receptima.

     

    banatski dani teku
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Treći dan, ponedeljak, rezervisan je za tradicionalna umeća, veštine i zanate. U tom kontekstu biće predstavlјen sapundžijski zanat. Majstori koji se bave ovim zanatom predstaviće posetiocima tradicionalni, takozvani hladni proces pravlјenja sapuna pomoću masnoće životinjskog porekla, vode i kaustične sode. Pored ovog, majstori će predstaviti i savremeniji način spravlјanja sapuna za čiju se izradu koriste ulјa bilјnog porekla, ekstrati aromatičnog bilјa, mleko i drugo.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    U programu će učestvovati i učenici Srednje hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“ iz Zrenjanina, dok će i publika moći da se uklјuči u pojedine procese proizvodnje sapuna.

     

    banatski dani teku
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura