• Izložba crteža Milana Grahovca: Autoportreti umetnika ili naši portreti

  Sinoć je u Salonu Savremene galerije Zrenjanin otvorena samostalna izložba crteža zrenjaninskog umetnika Milana Grahovca. Izložbu su otvorili akademski umetnik Duško Kirćanski i viša kustoskinja Savremene galerije Sunčica Lambić Fenjčev.   Na samostalnoj izložbi, koja traje do 4. maja, Grahovac se domaćoj publici predstavlja serijom crteža.   PROČITAJTE JOŠ: Dečji dani kulture od 13. do 17. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Izložba crteža Milana Grahovca: Autoportreti umetnika ili naši portreti

  Sinoć je u Salonu Savremene galerije Zrenjanin otvorena samostalna izložba crteža zrenjaninskog umetnika Milana Grahovca. Izložbu su otvorili akademski umetnik Duško Kirćanski i viša kustoskinja Savremene galerije Sunčica Lambić Fenjčev.

   

  Na samostalnoj izložbi, koja traje do 4. maja, Grahovac se domaćoj publici predstavlja serijom crteža.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dečji dani kulture od 13. do 17. aprila, očekuju vas i pokloni iznenađenja!

   

  – Milan Grahovac je na umetničkoj sceni Vojvodine prisutan skoro četiri decenije. On se izdvaja svojom specifičnom umetničkom a pre svega životnom energijom koja izbija iz njegovih radova. Crtež je uvek dominantan, on je nosilac narativa, osećanja, značenja, simbolike. Ali, koliko god na prvi pogled izgledali simbolični, često mistični, čak i hermetični, njegovi crteži pričaju priču o životu, o situacijama i događajima koje proživljavamo – kazala je na otvaranju Sunčica Lambić Fenjčev.

   

  Kako je navela, upravo u seriji crteža predstavljenih na izložbi mi se suočavamo sa našom svakodnevicom, odnosno sa nama samima u datoj svakodnevici.

   

  – Na izložbi crteža mi gledamo sebe same. Ovo su možda autoportreti samog umetnika ili su portreti svakog od nas. Jednostavni, predstavljeni samo osnovnim crtama lica, uglavnom upečatljivih izraza očiju – istakla je Sunčica Lambić Fenjčev.

   

  izložba crteža milana grahovca
  Foto: Savremena galerija Zrenjanin

   

  Ko je Milan Grahovac?

   

  Milan Grahovac je rođen u Zrenjaninu 1958. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1989. godine u klasi profesora Jovana Rakidžića. Specijalizirao je grafiku – litografiju na grafičkom odseku Akademije lepih umetnosti „Minerva“ u Groningenu (Holandija) 1991/1992. u klasi profesora Vima Jonkmana.

   

  Magistrirao je 1997. na crtačkom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Milana Blanuše.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegove tri skulpture su izvedene u trajnom materijalu i postavljene u javnim eksterijerima.

   

  izložba crteža milana grahovca
  Foto: Savremena galerija Zrenjanin

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Zrenjanin – srpska prestonica kulture 2025. godine

  Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije“ donela je predlog odluke, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude […]