• Iz Zrenjanina u Beč: Tibor Farago lutkarsku scenu zamenio suvenirnicom bečke katedrale

  Nekadašnji tehnički šef Lutkarske scene u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina i jedan od najboljih majstora za izradu lutaka u Srbiji i regionu Tibor Farago zamenio je marionete i ginjole svećama i verskim suvenirima, a rodni grad Bečom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Iz Zrenjanina u Beč: Tibor Farago lutkarsku scenu zamenio suvenirnicom bečke katedrale
  Foto: Privatna arhiva

   

  Naime, Tibor Farago je već godinu i po dana u glavnom gradu Austrije i zaposlen je u suvenirnici čuvene bečke katedrale.

   

  – U svojoj 58. godini i posle više od tri decenije rada u lutkarstvu, odlučio sam da završim taj deo svog života, presečem i odem iz Srbije. Jednostavno, nije mi više odgovarala atmosfera u mom matičnom pozorištu, tamo gde sam proveo najlepše dane u svojoj karijeri i postigao najveće profesionalne uspehe. Nije bilo lako, ali bilo je za mene pitanje života. Presekao sam i doselio se u Beč – priča za portal zrenjaninski.com Tibor Farago.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Đorđe Damjan živi svoj san: Trenutno angažovan na jednom velikom projektu

   

  Početke u inostranstvu obeležili su snalaženje sa poslom, nostalgija, tuga…

   

  – Prvih šest meseci sam bukvalno preplakao. Onda su polako počele da se dešavaju neke lepe stvari. Sada imam stalan posao, bavim se izradom verskih suvenira, živim u lepom gradu, u kom je sve prilagođeno njegovim stanovnicima – ističe Tibi.

   

  Od izrade lutaka, međutim, nije odustao. Kao ni od Zrenjanina.

   

  – U pozorištu sam napravio najveće profesionalne uspehe i, bez lažne skromnosti, mogu da kažem da sam bio u samom vrhu eks-ju lutkarstva. Učio sam od najboljih, pre svih od Tihomira Mačkovića, i u svojoj dugoj karijeri sam se trudio da to znanje prenesem na druge. Svoj posao sam ne voleo, nego obožavao. I porodica je trpela zbog moje posvećenosti i ljubavi. Sada sam ovde, volim ovo što radim, ali sigurno ću se vratiti. Zrenjanin je moj grad i ja bez njega ne mogu i neću – ističe Farago.

   

  tibor farago
  Foto: Privatna arhiva

   

  Seća se da je prvi put pomagao u izradi lutaka za predstavu „Mitovi Balkana“, a njegova prva samostalna predstava bila je „Car Bumbar“. Potom su se nizale predstave i nagrade u zemlji i inostranstvu. Najviše se ponosi lutkama koje je izradio za predstavu „Zec, kornjača i kompanija“. Ni sam ne zna broj lutaka koje je do sada izradio u svojoj radionici. Za neke predstave trebalo je izraditi i četrdesetak.

   

  Poznat je bio i po radionicama za izradu lutaka, koje je najčešće vodio na međunarodnim festivalima. Majstora za izradu lutaka u Srbiji je sve manje. Škole nema, pa je pravilo bilo da mlađi uče od starijih. Kada se taj lanac prekine, pitanje je ko će u nekoj budućnosti lutku i napraviti. Tibor Farago se nada da će, bar u penziji, još nekoga naučiti ovome.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Lutke su moj život i verujem da je ovo što sada radim samo epizoda u mom životu. I da će za lutke biti još vremena – poručuje iz Beča Tibor Farago, jedan od najboljih majstora u ovom delu Evrope.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura