• Gradonačelnik Simo Salapura: Zrenjanin ima potrebu za novom vrstom kulturnog identiteta

    Odlukom Skupštine grada, za događaj od posebnog značaja proglašena je manifestacija „Meandri grada – tokovi kulture“, odnosno Grad Zrenjanin – Prestonica kulture 2025.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Gradonačelnik Simo Salapura: Zrenjanin ima potrebu za novom vrstom kulturnog identiteta
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Podsetimo, Ministarstvo kulture Republike Srbije donelo je odluku da Zrenjanin naredne godine bude Nacionalna prestonica kulture.

     

    Ovim povodom javnosti se, putem zvaničnog sajta Grada Zrenjanina, obratio gradonačelnik Simo Salapura.

     

    On je ocenio da troimeni grad već kroz promene imena tokom istorije izražava i druge vrste turbulencije i traganja za kulturnim identitetom, te da sredina koja se u kontinuitetu razvija punih sedam vekova i koja još polovinom 18. veka doživljava industrijalizaciju, neminovno teži i ka raznolikom kulturnom i umetničkom izrazu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Likovni umetnik Nemanja Popović izlaže svoje radove u Zrenjaninu

     

    – Otuda iz Zrenjanina, pod ponosnom rednom odrednicom „prvi“ ili „prva“, svejedno, u vremenu ostaju zapisani – prva i najstarija pozorišna sala u Srbiji i regionu, prvi i najstariji fotografski atelje na prostoru nekadašnje Jugoslavije, koji se bavio i umetničkom fotografijom, prvi muzejski prostor i legati posvećeni sportu u nekom od srpskih muzeja, u ovdašnjem Narodnom muzeju – ističe zrenjaninski gradonačelnik.

     

    Dodaje da je iz te prve barokne pozorišne sale, nastale, kako urbane i sve druge legende pripovedaju, iz ljubavi ovdašnjeg bogatog trgovca prema glumici iz drugog grada, proisteklo vek i nešto kasnije lutkarsko pozorište, ovenčano danas sa više od 300 festivalskih nagrada širom naše zemlje i inostranstva, i koje je u samom vrhu takvih pozorišta u Srbiji.

     

    – Zrenjanin je odavno i grad muzike, orkestara i horova, koji je još 1899. godine imao filharmoniju. Potvrđen u planetarnim razmerama, kvalitet horova doneo je 1987. godine mešovitom horu „Josif Marinković“ titulu „Hor sveta“, a njegovim solistima, tenorima Željku Lučiću i Beli Mavraku, afirmaciju na operskim scenama širom sveta – podseća Simo Salapura.

     

    Umetnici su, naglašava on, ispisivali, oslikavali, glumili ili muzicirali trajanje ovog grada odvajkada, a Đura Jakšić, Uroš Predić, Konstantin Danil, Tivadar Vanjek, Todor Manojlović, Toša Jovanović, Pavle Ugrinov, Radivoj i Uglješa Šajtinac, Pero Zubac, Isidora Žebeljan, samo su neki od najistaknutijih stvaralaca, poteklih iz Zrenjanina i njegove okoline.

     

    Slavne slikare nasleđuju poslenici Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka, koji brinu o fondu i zbirci od preko dve i po hiljade raznovrsnih umetničkih dela, nastalih u prethodnih skoro sedam decenija.

     

    – Istaknuti deo gradske kulture čini i vredna graditeljska baština, oličena u više impozantnih zdanja u gradskom jezgru i činjenici da je graditeljski trag u Zrenjaninu, kroz izvedene objekte i službu gradskog arhitekte, ostavio i Dragiša Brašovan, jedan od pionira srpske moderne arhitekture – podvlači gradonačelnik.

     

    PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: Kultna filmska franšiza se vraća na velika platna!

     

    Uz ustanove i institucije kulture starije od jednog veka, rame uz rame stoje i one mlađe, jednako agilne i prepoznatljive u svojim programskim sadržajima i aktivnostima – Istorijski arhiv, Kulturni centar Zrenjanina, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Amatersko pozorište „Madač“, kulturno-umetnička društva, orkestri, horovi…

     

    – Pomenuti horove istovremeno znači i govoriti o Zrenjaninu kao gradu koji, u odnosu na broj stanovnika, ima najviše aktivnih horova u Srbiji, više od deset. Tradicija i bogato nasleđe, kada je o kulturi reč, na zrenjaninskoj su strani. To jeste naš snažan argument, ali svakako ne i jedini u željama i namerama da dosegnemo do nacionalne prestonice kulture. Smatramo da Zrenjanin poseduje sve neophodne stvaralačke, projektne i prostorne kapacitete, oličene u nizu ustanova i institucija, za uspešnu realizaciju programa nacionalne prestonice kulture, i to će nam biti putokaz u vremenu predstojećem, putokaz kom ćemo biti posvećeni i težiti da ga, što uspešnije, ostvarimo – zaključio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 13

    1. Nas gradonacelnik nije nasao vremena da ugosti Zrenjanince, ucesnike Olimpijade, ali otvara dane piva, diskutuje o stvarima o kojima nema pojma. Bruka!!!

    2. Престоница културе у загађењу ваздуха, прљавом водим и исељење Зрењанинаца.

    3. Мене као човјека било би срам говорити о било чему кад је најобразованији и једини регуларно образовани Дифовац,који од тога ствара звање ранга академика.Сви ви сте бескорисна гомила која пљачка и живи под чизмом дотичног тиранина.Мали је ово град,у њему све се зна….Шашића познајете,Миљковић би вам био много

    4. A da probamo prvo da resimo identitet vode. Godinama vec pokusavas a rezultat ti je KROMPIR iliti 0.

    5. Ništa se ne pominju Savez Amatera opštine koji ne postoji od Smrti Stanka Šajtinac.i Kud-ovi opštine ambasadori kulture i običaja po svetu sa mnogim priznanjima prepušteni su sami sebi bez finansijske pomoći.Društva u Srbiji su finansijski obezbeđeni godišnje.ja sam član udruženja koreografa Srbije sa položenim ispitima i folklorista jugoslavije. od 1970. 50 godina Koreograf .u Zrenjaninu.

    6. Poslao mi je sad skoro sin, iz inostranstva gde živi kao i mnogi mladi Zrenjninci koji su uspeli da odu iz ovog uništenog grada, snimak emisije „VAROŠARIJE“ snimane u Zrenjaninu pre nekoliko decenija. Gledam i došlo mi je da plačem gledajući kakvi smo bili i kakvi smo sada i šta ste napravili od onog divnog grada sa dušom. Nemate vi čime da se ponosite. Sve ono čime se vi hvalite stvorili su sami Zrenjaninci uprokos vama a ne zahvaljujući vama.

    7. Ja bi da zakažem sastanak kod našeg gradonačelnika da opeskarimo i ofarbamo mostove kod suda i u centru da malo ulepšamo da ne bude toliko korozije na konstrukciji mosta.

    8. Našao se ko će da pričao kulturi. Doktor fizičkih nauka, sns zastavnik. Grad o kojem ti pojma nemaš a doveli su te da vladaš se raspada nesposobni čoveče i klimoglavcu…

    9. Nema šta da dodam na komentare, slažem se.
      Ali kako spavaju ljudi kome su namenjeni ovi komentari.
      Grad je uništen, ulice u samom centru katastrofa, fasade užas, o vodi sa otrovnim arsenom da ne pričamo. O čemu oni razgovaraju na sastancima ne znam……..

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura