• Dragana Kojičić predstavila svoj rad na Bijenalu arhitekture u Veneciji

  Sedamnaesto Bijenale arhitekture u Veneciji trebalo je da bude održano 2020. ali je, zbog situacije sa pandemijom, otvoreno godinu dana kasnije – 22. maja, i trajaće do 21. novembra ove godine. Tema bijenala, koju su još 2019. predstavili predsednik Paolo Barata i kustos Hašim Sarkis, bila je „Kako ćemo živeti zajedno”.   Kao deo arhitektonskog […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dragana Kojičić predstavila svoj rad na Bijenalu arhitekture u Veneciji

  Sedamnaesto Bijenale arhitekture u Veneciji trebalo je da bude održano 2020. ali je, zbog situacije sa pandemijom, otvoreno godinu dana kasnije – 22. maja, i trajaće do 21. novembra ove godine. Tema bijenala, koju su još 2019. predstavili predsednik Paolo Barata i kustos Hašim Sarkis, bila je „Kako ćemo živeti zajedno”.

   

  Kao deo arhitektonskog studija MADA, svoj rad na Bijenalu arhitekture imala je priliku da predstavi i arhitektkinja iz Zrenjanina Dragana Kojičić.

   

  Zanimljivo je da je MADA svoj rad predstavila u okviru Mađarskog paviljona.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Mihajlo Pupin pre jednog veka postao počasni građanin Velikog Bečkereka

   

  – Sa dvojicom zrenjaninskih kolega sam radila predlog za Srpski paviljon na bijenalu, ali naš predlog nije prihvaćen. Ipak, ubrzo nakon toga je stigao poziv iz arhitektonskog studija MADA da se priključim u realizaciji njihove projektne ideje za Mađarski paviljon za isto bijenale – priča Dragana Kojičić za portal zrenjaninski.com.

   

  „Ludvig Muzej – Muzej savremene umetnosti“ iz Budimpešte za Mađarski paviljon je odabrao temu „Othernity. Reconditioning Our Modern Heritage“. Pozvao je dvanaest mladih arhitektonskih biroa iz Centralne i Istočne Evrope da ponovo promisle dvanaest čuvenih modernih zgrada u Budimpešti.

   

  dragana kojičić

   

  Nepečena zemlja se retko pojavljuje na bijenalu

   

  Arhitektonski studio MADA iz Beograda čine trojica arhitekata – Nikola Andonov, Aleksandar Ristović i Stefan Stojanović. Iako mladi, iza sebe imaju veliki broj projekata i mnoga priznanja i nagrada.

   

  – Zadatak koji su dobili za Mađarski paviljon bio je predlog konzervacije gradskog centra Kelenfold, izgrađenog od 1973. do 1979. godine. MADA je projekat nazvala „1.250.000 m3“, zbog suštinskog pitanja koje u svom radu postavljaju. A to pitanje glasi: kako se može sačuvati 1.250.000 kubnih metara praznine – objašnjava Dragana Kojičić.

   

  Kako bi izveli ovaj model, oni su pozvali članove udruženja „Klub finih zanata“ iz Mošorina da o tome zajedno promisle.

   

  – Naše udruženje već 11 godina bavi se promocijom zemljane arhitekture, organizujući razne teorijske i praktične obuke, radionice i festivale. Ipak, do sada nismo imali iskustva sa pravljenjem ovakve vrste instalacije. Zato se pred nama našao veliki izazov – navodi naša sagovornica.

   

  dragana kojičić

   

  MADA arhitekte su predložile stub od zemlje, dva metra visok, sastavljen od deset cilindara.

   

  – Taj stub smo, da bi bio lakši, radili od mešavine zemlje i slame. Potom smo ga omalterisali malterom sa narandžastim oksidnim pigmentom. Ove cilindre smo poslali za Budimpeštu, odakle su poslati za Veneciju – kaže Dragana.

   

  Da bi dobili mogućnost da vide kako instalacija izgleda uživo, članovima udruženja „Klub finih zanata“ pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja kroz konkurs „Mobilnost umetnika“. Obezbeđena su sredstva za putne troškove, pa su tako i predstavnici Kluba finih zanata, ali i arhitekte iz MADA studija, mogli da odu u Veneciju u poslednjoj nedelji avgusta.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Nepečena zemlja se, kao materijal, zaista retko pojavljuje na bijenalu i to tek poslednjih nekoliko godina. Veoma smo ponosni što je ovaj, glavni element Panonske nizije, prisutan na ovom prestižnom događaju – ističe Dragana Kojičić.

   

  dragana kojičić

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Zrenjanin – srpska prestonica kulture 2025. godine

  Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije“ donela je predlog odluke, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude […]