• Dela Zorana Grmaša oplemenjuju čitaonicu zrenjaninske biblioteke

    Dela Zorana Grmaša (1970–2017), poznatog grafičara i slikara iz Novog Sada, odnedavno oplemenjuju čitaonicu Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“. Ali, i dopunjuju kolekciju Savremene galerije Zrenjanin.   Naime, na inicijativu rukovodioca Naučno – zavičajnog odeljenja biblioteke Nataše Stoiljkovski, a uz pomoć višeg kustosa Savremene galerije Zrenjanin Slavice Popov, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ pokušala je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dela Zorana Grmaša oplemenjuju čitaonicu zrenjaninske biblioteke

    Dela Zorana Grmaša (1970–2017), poznatog grafičara i slikara iz Novog Sada, odnedavno oplemenjuju čitaonicu Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“. Ali, i dopunjuju kolekciju Savremene galerije Zrenjanin.

     

    Naime, na inicijativu rukovodioca Naučno – zavičajnog odeljenja biblioteke Nataše Stoiljkovski, a uz pomoć višeg kustosa Savremene galerije Zrenjanin Slavice Popov, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ pokušala je da otkupi grafike Zorana Grmaša. To je pokušala da učini preko konkursa za finansiranje i sufinansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti. Ovaj konkurs već nekoliko godina raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja.

     

    Ova ustanova kulture nije prošla na konkursu, ali je zato supruga pokojnog umetnika Kristina Jovičić Grmaš rešila da pokloni sedam grafika zrenjaninskoj biblioteci, koje će biti trajno izložene u nedavno renoviranoj čitaonici naučnog odeljenja. Jednu grafiku na poklon je dobila i Savremena galerija Zrenjanin.

     

    Dela Zorana Grmaša Savremena galerija Zrenjanin je u nekoliko navrata predstavljala ovdašnjoj publici, prvi put na šestom Bijenalu akvarela 2005. godine kada je osvojio drugu nagradu. Grmaš je učestvovao i u radu Umetničke kolonije Ečka, na 26. Susretu akvarelista 2005. godine, kada je ostavio za zbirku Savremene galerije Zrenjanin dva akvarela. Samostalnu izložbu u Zrenjaninu je imao 2006. godine.

     

    dela zorana grmaša

     

    Složen život likovnih elemenata

     

    Zoran Grmaš je na svojim apstraktnim radovima, kroz složen život likovnih elemenata, ostavio otisak ne svojih misli i emocija nego sebe kao umetnika i kao čoveka. To najviše dolazi do izražaja u seriji radova kojoj pripada i grafika „Otisak autora“, sada u vlasništvu biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

     

    Zoran Grmaš je rođen 1970. godine u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Katedri grafike u klasi profesora Zorana Todovića. Imao je više studijskih boravaka u Italiji, a usavršavao se na Akademiji umetnosti „Carrara“ u Bergamu. Od 2005. godine radio je kao stručni saradnik na Katedri grafike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Magistrirao je 2009. godine, a od 2012. bio je zaposlen na Katedri grafike Akademije umetnosti u Novom Sadu u zvanju docenta. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

     

    Preminuo je 18. oktobra 2017. godine u Bukovcu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura