• Bijenale akvarela u Zrenjaninu: Velika nagrada pripala Nori Mesaroš (5)

  Savremena galerija je ove godine, po 14. put, organizovala Bijenale akvarela u Zrenjaninu. U pitanju je jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti kulture u našem gradu.   Bijenale akvarela u Zrenjaninu je pokrenuto još 1991. godine sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela, u okviru savremenog likovnog stvaralaštva.   Više o tome i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bijenale akvarela u Zrenjaninu: Velika nagrada pripala Nori Mesaroš (5)

  Savremena galerija je ove godine, po 14. put, organizovala Bijenale akvarela u Zrenjaninu. U pitanju je jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti kulture u našem gradu.

   

  Bijenale akvarela u Zrenjaninu je pokrenuto još 1991. godine sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela, u okviru savremenog likovnog stvaralaštva.

   

  Više o tome i o istorijatu ovog događaja za portal zrenjaninski.com govori viša kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev iz Savremene galerije Zrenjanin.

   

  Danas vam donosimo peti, poslednji nastavak priče, a četvrti deo možete PROČITATI OVDE.

   

  nora mesaroš

   

  Bijenale konstantno pokušava da pruži kvalitetne i sadržajne izložbe

   

  Kao što smo pisali u prethodnim delovima feljtona, Bijenale akvarela u Zrenjaninu, u organizaciji Savremene galerije Zrenjanin, pokrenuto je 1991. sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela u okviru savremenog likovnog stvaralaštva.

   

  Organizovanje Bijenala akvarela bilo je logičan nastavak akvarelističkih susreta u Umetničkoj koloniji Ečka započetih osamdesetih godina prošlog veka.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Otvorena nesvakidašnja izložba “Merak mi je…” posvećena hedonistima

   

  Ove godine Bijenale akvarela je održano po 14. put. Pošto svojim konceptom konstantno pokušava da pruži kvalitetne i sadržajne izložbe, koje daju doprinos savremenoj vizuelnoj umetnosti, ove godine je, osim u izložbenom salonu Savremene galerije Zrenjanin, izložba organizovana i u javnom prostoru grada. Upriličena je na Trgu slobode, u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića i u haustorima koji povezuju ovu ulicu sa Gimnazijskom.

   

  – Ove lokacije su izabrane kao mesta na kojima je najveća mogućnost da se naši sugrađani susretnu sa delima savremene umetnosti – objašnjava Sunčica Lambić Fenjčev.

   

  nora mesaroš

   

  Umetnica istražuje granicu između realnog i imaginarnog

   

  Inače, Savremena galerija Zrenjanin je dodelila Veliku nagradu 14. Bijenala akvarela Nori Mesaroš za rad „Objects, landscapes, people“ (grafit i ugalj na papiru). Jednoglasnu odluku, nakon pregledanja svih radova koji su predviđeni za izložbu, donele su više kustoskinje Savremene galerije Zrenjanin Sunčica Lambić Fenjčev i Slavica Popov.

   

  S obzirom na to da je nagrada otkupne prirode nagrađeni rad ulazi u zbirku Savremene galerije Zrenjanin.

   

  – Rad „Objects, landscapes, people“ predstavlja seriju crteža koja preispituje privatan prostor, enterijer i okruženje porodične kuće u kojoj je umetnica odrasla. Prema rečima Nore Mesaroš, ona u ovim radovima, polazeći od sopstvenih iskustava postavlja pitanja vezana za ljudsku egzistenciju u jednom okruženju koje se ubrzano menja. Istražuje granicu između realnog i imaginarnog, sa ciljem da ih dekonstruiše, a zatim ukomponuje njihove segmente u nove stvarnosti – ističe Lambić Fenjčev.

   

  Nora Mesaroš (Zrenjanin, 1990) osnovne akademske studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Kao DAAD stipendista, od 2015. do 2017. pohađa master studije na Akademiji umetnosti u Drezdenu, Nemačka.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Realizovala je nekoliko samostalnih izložbi, a izlagala je i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Osvojila je i nekoliko nagrada.

   

  (kraj)

   

  nora mesaroš

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura