• Otkrićemo vam tajnu: Ovako se pravi najbolje zanatsko pivo u gradu

  Zašto je zanatsko pivo pravi izbor, šta je sirovina za taj čudesni napitak, koje su mu odlike, kako nastaje i šta ga čini posebnim, za portal zrenjaninski.com govori Aleksandar Dulijan. Priča tečna i penušava, kao i samo zanatsko pivo sa žigom „Nomad Beer House“, za koje je Aleksandar majstor-kuvar.   – Sve počinje mlevenjem slada […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Otkrićemo vam tajnu: Ovako se pravi najbolje zanatsko pivo u gradu

  Zašto je zanatsko pivo pravi izbor, šta je sirovina za taj čudesni napitak, koje su mu odlike, kako nastaje i šta ga čini posebnim, za portal zrenjaninski.com govori Aleksandar Dulijan. Priča tečna i penušava, kao i samo zanatsko pivo sa žigom „Nomad Beer House“, za koje je Aleksandar majstor-kuvar.

   

  – Sve počinje mlevenjem slada i mešanjem, i to više vrsta, u zavisnosti koje pivo pravimo. Mi ovde spravljamo četiri vrste piva i kombinujemo dve do četiri vrste slada. Nakon toga ide proces ukomljavanja, kada se mleveni slad ubacuje u prethodno zagrejanu vodu, na određenoj temperaturi. To opet zavisi od vrste piva koju želimo. Sledi izvlačenje šećera i enzima, koje traje do dva sata. Onda ga filtriramo, odvajamo prvenac i šećer i prebacujemo dalje u kotao za kuvanje. Na određenoj temperaturi ubacujemo hmelj. Jedna vrsta koristi se za gorčinu i on ide u sva piva. U ostala se dodaju dve do tri vrste – u dahu priča Aleksandar.

   

  On u mini-pivari „Nomad Beer House“ pravi četriri vrste piva, sva četiri vrhunskog kvaliteta, ali različitih svojstava.

   

  – IPA je specifična i najzahtevnija. Tu mešamo četiri vrste hmelja. Ali, i lager, tamno ili crno, kao i pšenično imaju svoje složene recepture. Uglavnom, posle kuvanja sledi taloženje, da se uklone sve suvišne materije i krupan hmelj, koji su iz filtracije dospeli u kazan. Sledi hlađenje i preseljenje u prostoriju za fermentaciju, u već spremne, čiste i dezinfikovane sudove. U tankovima je već usut kvasac, opet različit u zavisnosti od vrste piva, pa ubacujemo pivo i hermetički zatvaramo sudove. Proces fermentacije traje nedelju dana. Tu se stvara prirodni ugljen dioksid, a kvasac šećere pretvara u alkohol – objašnjava Aleksandar.

   

  zanatsko pivo

   

  Dođite u pivnicu „Nomad Beer House“ i probajte vrhunsko pivo

   

  Sve se završava u takozvanoj hladnoj sobi, gde se pivo hladi do temperature od dva do četiri stepena, da bi se kvasci umrtvili.

   

  – Posle četrnaest dana ispuštamo kvasac i ostaje nam čisto, lepo pivo. Ono ima prirodnu penušavost, nije pasterizovano i nema aditiva i dodataka. Toči se u buriće i ide pred mušterije – zaključuje priču Aleksandar, uz napomenu da su tri najvažnija pravila u celom procesu – higijena, higijena i higijena.

   

  Ko voli pivo, njemu su „Dani piva“ svaki dan, reče jedan ljubitelj tečnog hleba, nakon objave vesti da će tradicionalna zrenjaninska manifestacija ove godine izostati u svom uobičajenom formatu. Tako je i sa Aleksandrom. On je za kazanom i sudovima, prati procese i brine o pivu sa velikom posvećenošću. Njemu su „Dani piva“ svakodnevica. Voli svoj posao, u kojem je već osam godina, ali voli i pivo, sa zadovoljstvom ga pije, jer drugačije ne bi bilo ni vrhunskih rezultata u proizvodnji zanatskog ili kraft piva „Nomad Beer House“.  A to potvrđuju i zadovoljni posetioci pivnice.

   

  A mi upozoravamo – Ne pokušavajte ovo kod kuće, dođite u pivnicu „Nomad Beer House“ i probajte vrhunsko pivo, po izboru!

   

  „Nomad Beer House“ se nalazi u Zrenjaninu, u Miletićevoj 3, u dvorišnom objektu kod Žitnog trga. Za više informacija kontakt telefon je 064 271 50 79.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Nomad Beer House

   Zbog ovog naziva je pivo sigurno BOLJE!
   Ne daj Bože da je ime firme na srpskom! Onda bi ga pili prostaci. Ovako ga pije isključivo elita. T
   o ZNAČI da mi ne pada na pamet da ga probam, jer nisam elita.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Marketing