• Carlsberg nagrađuje reciklere vikendom u Buzzoffski kućici

  Poslednja nedelja jula rezervisana je za reciklažu ambalažnog otpada, što će jednom srećnom dobitniku doneti vikend u Buzzoffski kućici, u specijalnom rezervatu prirode Zasavica, i beg od gradske vrućine i svakodnevnice. Nagradu je obezbedila kompanija Carlsberg, a nakon šest meseci, ciklus nagrađivanja najvrednijih reciklera u Zrenjaninu se završava.   Pobednik će biti proglašen na kraju […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Carlsberg nagrađuje reciklere vikendom u Buzzoffski kućici

  Poslednja nedelja jula rezervisana je za reciklažu ambalažnog otpada, što će jednom srećnom dobitniku doneti vikend u Buzzoffski kućici, u specijalnom rezervatu prirode Zasavica, i beg od gradske vrućine i svakodnevnice. Nagradu je obezbedila kompanija Carlsberg, a nakon šest meseci, ciklus nagrađivanja najvrednijih reciklera u Zrenjaninu se završava.

   

  Pobednik će biti proglašen na kraju meseca. Nagrada će biti dodeljena onome ko je prema aplikaciji Solagro reciklirao najveći broj ambalažnih jedinica. U igri, kao i do sada, učestvuju svi proizvodi kompanija Knjaz Miloš, Coca-Cola HBC, Carlsberg, Red Bull i Tetra Pak (Rauch, Nektar i Imlek) sa nalepnicom „Recikliraj“. Za reciklažu je neophodno da, putem naloga na Solagro aplikaciji, građani unose jedinstvene kodove koji se pojave na ekranu aparata.

   

  Proizvodi se recikliraju u okviru prvog pametnog sistema za prikupljanje otpada koji se testira u Srbiji. To se radi putem tri nove vrste mašina, kao što su e-kante, automati za povrat i ručni skeneri za odlaganje gotovo svih vrsta ambalaže – pet, tetrapak, limenke i staklene flaše.

   

  Ovi uređaji postavljeni su u Zrenjaninu kao oglednoj opštini, sa ciljem da se primer dobre prakse kasnije prenese i na druge lokalne samouprave. Aparati za reciklažu nalaze se na 12 lokacija. Osim u Idea i Roda objektima, gde se navedeni proizvodi jedino mogu kupiti, postavljeni su i kiosci na šest lokacija u gradu. Na njima rade operateri kako bi pružili pomoć građanima kojima je neophodna.

   

  Plan da se reciklira 65% ukupnog ambalažnog otpada

   

  Ciljevi Evropske unije za zemlje članice, kao i pristupnice, među kojima je i Srbija, propisuju da je do 2025. neophodno reciklirati 65% ukupnog ambalažnog otpada, i to 75% za papir i karton, 70% za staklo i 50% za aluminijum i plastiku. Takođe, do 2035. na divljim deponijama mora biti manje od 10% ukupnog otpada. To, svakako, predstavlja veliki izazov za naše podneblje.

   

  Kako bi ovi ciljevi postali dostižni, trenutni način prikupljanja otpada u Srbiji je potrebno osavremeniti novim tehnologijama i metodama. Jedna od njih je i ova koja se pilotira u Zrenjaninu. Danas se sistem upravljanja ambalažnim otpadom zasniva na produženoj odgovornosti proizvođača. Ona podrazumeva da je proizvođač odgovoran za celokupni životni vek proizvoda, a samim tim i ambalažu u koju je upakovan.

   

  Pomoću novih tehnologija, za prikupljanje većih količina bili bi odgovorni i sami građani, a projekat „Pametno recikliraj“ je imao za cilj da, osim da doprinose ovom sistemu, pokaže i kako nagrade i podsticaji utiču na motivaciju potrošača da doprinesu većem stepenu reciklaže u Srbiji.

   

  Uređaji u Zrenjaninu ostaju na istim mestima

   

  Projekat „Pametno recikliraj“, kroz program develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), zajednički sprovode GIZ, Ball Packaging, Sekopak, Solagro Smart Recycling, Mercator-S, Reverse Logistics Group, u saradnji sa NALED-om i programom „Svaka limenka se računa“. Projekat su podržale kompanije Coca-Cola HBC, Carlsberg, Tetra Pak, Red Bull i Knjaz Miloš i obezbedile nagradni fond za mesečne nagrade.

   

  Uređaji u Zrenjaninu ostaju na mestima na kojima su i do sada bili. To su četiri IDEA prodavnice (IDEA Super, ul. Miletićeva 86, IDEA ul. Jevrejska, IDEA ul. Vojvode Petra Bojovića, IDEA ul. Tihomira Ostojića) i jedan Roda hipermarket u ulici Pere Dobrinovića, kao i na šest kioska u gradu na lokacijama MZ Bagljaš, ul. 20. oktobra, MZ Dositej Obradović, ul. Marka Oreškovića, Kulturni centar, ul. Narodne omladine, Stara gradska pijaca, ul. Dr Miroslava Tirša, MZ Zeleno polje, ul. Šumadijska, Žitni trg, kao i na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Marketing