• Uhapšene tri osobe osumnjičene za zloupotrebe u vezi sa fabrikom vode!

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su tri osobe koje se terete za krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.   Uhapšeni su I. D. (67), bivši pomoćnik […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Uhapšene tri osobe osumnjičene za zloupotrebe u vezi sa fabrikom vode!

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su tri osobe koje se terete za krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

   

  Uhapšeni su I. D. (67), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, i G. T. (48), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP „Vodovod i kanalizacija“.

   

  Takođe, uhapšen je N. O. (69), odgovorno lice beogradskog preduzeća “Synertech” i bivše odgovorno lice novosadske firme „Gruppo Zilio“ i njenog beogradskog ogranka „Gruppo Zilio SPA“.

   

  Sumnja se da su se N. O, kao odgovorno lice preduzeća „Synertech“, i I. D, u svojstvu pomoćnika gradonačelnika, početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke, dogovorili sa predstavnicima privrednog društva „Gruppo Zilio SPA“ iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

   

  Pročitajte još: Izvršitelj domaćinu zaplenio svinju i ovce zbog duga prema „Srbijagasu“

   

  Kako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je, u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JKP „Vodovod i kanalizacija“, potpisao ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine privredna društva „Gruppo Zilio SPA“ ogranak u Beogradu, „Gruppo Zilio“ iz Novog Sada i „Synertech“ iz Beograda.

   

  Ovaj ugovor je u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi. Sumnja se da je na ovaj način G. T. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

   

  Osumnjičenima određeno zadržavanje do 48 časova

   

  Budući da je firma „Gruppo Zilio SPA“ izašla iz posla i prepustila ga firmi “Synertech” nije imala pravo da povuče bankarske garancije, međutim I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu „Gruppo Zilio“ izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

   

  N. O. se sumnjiči i da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi puštanja istog u rad, od kojih je nakon toga deo u iznosu od 21.341.649,50 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva, čime je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

   

  Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. I to je to? Ova trojica? A ko je potpisivao dokumenta pomoću kojih su javna sredstva završila u džepovima sumnjivih privatnika, omogućili trovanje ljudi, žena dece i ostalih organizama, ali i promenom zakona pokušaLA da proizvede obrise „retroaktivnog legitimiteta“u ovom udruženom poduhvatu? Zar za najviše javne funkcionere i glavne u republičkoj izvršnoj vlasti ne važe propisi? Šta kažete, tužioci? Još nije trenutak, hm? Da poodpuštamo nesposobne i preko konkursa npr zaposlimo neku naturalizovanu ex-rumunsku tužiteljku?

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin