• SAMO OŠTRO: Zrenjaninci traže robiju i za džepnu krađu!

  Iako su upoznati sa alternativim sankcijama

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Fondacija „Centar za demokratiju“ organizovala je danas uličnu akciju u centru Zrenjanina, kao deo kampanje „Podržite vanzavodske sankcije u vašoj sredini“. Akcija je održana u Ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića.

  Palata pravde u Zrenjaninu
  Palata pravde u Zrenjaninu

  Centar za demokratiju nizom aktivnosti promoviše primenu alternativnih krivičnih sankcija i mera restorativne pravde. Građani Zrenjanina mogli su na licu mesta da se informišu o tome šta su pomenute sankcije i mere, koliko njihova primena može da unapredi lokalnu zajednicu, popričaju sa aktivistima Fondacije i dobiju sve potrebne informacije.

  Ujedno su predstavljeni rezultati istraživanja koje je od novembra 2014. do januara 2015. godine sprovelo Viktimološko društvo Srbije u Zrenjaninu, Leskovcu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Požarevcu i Novom Sadu.

  Istraživanje, inače, pokazuje da građani Zrenjanina više od stanovnika ostalih gradova znaju šta su alternativne krivične sankcije (čak 90 odsto ispitanih), ali i dalje prednjače u zahtevima za kaznu zatvora, čak i u slučajevima kao što su džepna krađa ili provala u stan sa namerom krađe!

  Ispitanici iz Zrenjanina se najviše zalažu za uslovnu osudu u slučaju krađe robe iz prodavnice u vrednosti od 3.000 dinara. Takođe, više od polovine anketiranih iz svih gradova u slučaju fizičkog nasilja u porodici smatra da je adekvatna mera – kazna zatvora.

  „Većina ispitanika smatra da je za nasilničko ponašanje maloletnika od 14 do 16 godina najprimerenije izreći obavljanje rada u korist društvene zajednice, dok su žene spremnije nego muškarci da predlože posredovanje između žrtve i počinioca u slučaju imovinskih delikata“, kažu u „Centru za demokratiju“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. postavljam samo jedno pitanje ako moze :dali elektrovojvodina sme da iskljuci struju bez opomene..dajem primer koliko naplacuju kada iskljuce neplacenu struju od 5000 dinara koliko je samo ukljucenje samo uklucene plus dug iznese 12000 dinara a iskljucili su prodavnicu koja prima proizvode koji ce se pokvariti ako nestane struja..bio sam prisutan danas kada su bez opomene iskljucili prodavnicu koja prima robu koja je kvarljiva ako nestane struja, mi posle dolazimo i kupujemo tu robu..moje licno misljenje mislim da je ipak trebalo prvo opomena da dodje pa ako se neuplati da se iskljuci. ja upucujem mojim zrenjanincima ovo kao opomenu da vide kako ce proci ako i 3000 neplate dug..mislim licno moje misljenje da je ovo zvanicni lopovluk od gradjana. vooleo bi da cujem odgovor na ovo

  2. postavljam samo jedno pitanje ako moze :dali elektrovojvodina sme da iskljuci struju bez opomene..dajem primer koliko naplacuju kada iskljuce neplacenu struju od 5000 dinara koliko je samo ukljucenje samo uklucene plus dug iznese 12000 dinara a iskljucili su prodavnicu koja prima proizvode koji ce se pokvariti ako nestane struja..bio sam prisutan danas kada su bez opomene iskljucili prodavnicu koja prima robu koja je kvarljiva ako nestane struja, mi posle dolazimo i kupujemo tu robu..moje licno misljenje mislim da je ipak trebalo prvo opomena da dodje pa ako se neuplati da se iskljuci. ja upucujem mojim zrenjanincima ovo kao opomenu da vide kako ce proci ako i 3000 neplate dug..mislim licno moje misljenje da je ovo zvanicni lopovluk od gradjana. vooleo bi da cujem odgovor na ovo

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Hronika