• POLJOČUVARI PRONAŠLI DVE DEMENTNE OSOBE I JEDAN LEŠ!

  ZRENJANIN – Pune ruke posla ovih dana imaju zrenjaninski poljočuvari, jer su se, osim uobičajenih aktivnosti na zaštiti useva na njivama, povrtarskog i voćarskog roda, kao i sprečavanju požara u atarima, našli i u krajnje neobičnim situacijama nalaženja nestalih osoba, kao i spašavanja košnica.     – Ono što je aktuelno i o čemu se […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  POLJOČUVARI PRONAŠLI DVE DEMENTNE OSOBE I JEDAN LEŠ!

  ZRENJANIN – Pune ruke posla ovih dana imaju zrenjaninski poljočuvari, jer su se, osim uobičajenih aktivnosti na zaštiti useva na njivama, povrtarskog i voćarskog roda, kao i sprečavanju požara u atarima, našli i u krajnje neobičnim situacijama nalaženja nestalih osoba, kao i spašavanja košnica.

   

  kosnice-pcele
  Poljočuvari spasili i košnice sa pčelama

   

  – Ono što je aktuelno i o čemu se još priča to je akcija naše službe, kada je pored puta Lazarevo – Zlatica u poslednji čas spašeno 80 košnica sa pčelama, kojima je požar zapretio potpunim uništenjem. A ovih dana su poljočuvari povećali budnost u svim atarima, zbog mogućih požara. Samo u poslednjih nekoliko dana sprečena su tri potencijalno velika požara, koji su mogli da prouzrokuju znatnu materijalnu štetu i nesagledive posledice – govori koordinator Poljočuvarske službe Zrenjanin Branislav Lazić.

   

  On podseća da je u ovogodišnjim akcijama poljočuvara sprečena krađa 800 bala sena, koje su oduzete od počinilaca i date na prodaju. U Čenti je oduzeto deset kubika bespravno posečenog drveta, prekršioci su uhvaćeni i procesuirani.

   

  – Naši poljočuvari imali su veliku ulogu i u čuvanju useva sa državnih njiva, koje su uzurpirane, čemu smo konačno stali na put. Naša služba je u više slučajeva šumske krađe alarmirala policiju, kojom prilikom je oduzeto 18 motornih testera, uz podnošenje prijava protiv počinilaca – kaže Lazić, podsećajući da su prošle godine zrenjaninski poljočuvari podneli 428 prekršajnih i 26 krivičnih prijava.

   

  Zbog toga su proglašeni za najbolju poljočuvarsku službu u Srbiji.

   

  – Problem je samo što postupanje po tim prijavama mora biti brže, jer se u nekim slučajevima čeka i više od godinu dana na epilog. A i kaznena politika je blaga, pa neki prekršioci bez ustezanja plaćaju novčane kazne od par hiljada dinara, jer su kršenjem zakona ostvarili daleko veću korist – upozorava Lazić.

   

  Kao zanimljivost on ističe i dva primera kada su poljočuvari u ataru pronašli dva dementna lica, kao i slučaj kada je poljočuvar uočio leš starije osobe u kanalu DTD i o tome obavestio policiju.

   

  U službi kojom on rukovodi ima 33 poljočuvara, kojima je na raspolaganju pet vozila „Lada niva“, a uskoro se očekuje gradski tender, za bolje opremanje službe. A radi što boje komunikacije sa službom u svakoj mesnoj zajednici na gradskoj teritoriji na oglasnoj tabli istaknuto je ime poljočuvara koji pokriva taj deo atara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Hronika