• NI JEDAN SLUČAJ U SUDU NIJE ZAVRŠEN MEDIJACIJOM!

  ZRENJANIN – Ni jedan slučaj u zrenjaninskom Osnovnom sudu, niti u Privrednom sudu, nije završen medijacijom, i pored svih prednosti koje ovaj alternativni postupak ima nad sudskim.     Ovo je danas saopšteno na manifestaciji „Dan otvorenih vrata“, koju su združeno priredili Viši sud u Zrenjaninu, čija predsednica je Biljana Martinović, Privredni sud u Zrenjaninu, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NI JEDAN SLUČAJ U SUDU NIJE ZAVRŠEN MEDIJACIJOM!

  ZRENJANIN – Ni jedan slučaj u zrenjaninskom Osnovnom sudu, niti u Privrednom sudu, nije završen medijacijom, i pored svih prednosti koje ovaj alternativni postupak ima nad sudskim.

   

   

  Ovo je danas saopšteno na manifestaciji „Dan otvorenih vrata“, koju su združeno priredili Viši sud u Zrenjaninu, čija predsednica je Biljana Martinović, Privredni sud u Zrenjaninu, sa predsednikom Radomirom Radojčićem, i Osnovni sud u Zrenjaninu, na čijem je čelu Zlatoje Ankić.

   

  Tema današnjeg skupa bila je medijacija, alternativni način rešavanja sporova, koji ne uspeva da zaživi i dobije širu primenu na našem tlu. I to uprkos činjenici da takvi načini rešavanja sporova teku znatno brže od sudskih, drastično su ekonomičniji i sa manje troškova za sve učesnike, i omogućuju znatno veću fleksibilnost u postupanju. I na kraju, po pravilu dovodi do obostrano prihvatljivih rešenja, uz poštovanje ravnopravnosti stranaka.

   

  Tri zrenjaninska suda priredila su demonstraciju medijacije kroz improvizovani postupak, sa jasno podeljenim ulogama sudijskim pripravnicima, od medijatora, do tužilje i tužene, kao i njihovih advokata. Kroz razumljiv i lako shvatljiv performans sudijski pripravnici dočarali su prisutnima, među kojima je bilo i učenika, ali i medijskih poslenika, kako se odvija medijacija, koji  problemmi je prate i kako se dolazi do pozitivnog ishoda.

   

   

  – Imamo sve uslove za uspešno organizovanje medijacije, od tehničkih do kadrovskih, u šta su se uverili i u Ministarstvu pravde, prilikom posete našem sudu. Tu je odgovarajuća čekaonica, kancelarija za tehničku komunikaciju i prostorija za samu medijaciju, sa okruglim stolom kao simbolom ravnopravnosti učesnika – naglasio je predsednik Osnovnog suda Zlatoje Ankić, uz izražavanje žaljenja što uprkos tome nijedan slučaj, koji je rešavan u tom sudu, nije ni ušao u postupak medijacije, uprkos obaveznom predlaganju takvog rešenja, pre početka parnice.

   

  – Zbog toga nam je neophodna podrška medija, da se ljudi što detaljnije upoznaju sa prednostima medijacije i alternativnog načina rešavanja sporova – ističe Ankić i najavljuje da će pozvati lokalne medije da se uključe u kampanju za bolje informisanje o medijaciji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Hronika