• Bivši vlasnik IPOK-a i saradnik Darka Šarića dobio četiri godine zatvora

  Bivši vlasnik zrenjaninske Industrije prerađevina od kukuruza IPOK Zoran Ćopić osuđen je u Specijalnom sudu u Beogradu na četvorogodišnju kaznu zatvora. Njemu je takva presuda izrečena u prvostepenom postupku koji je vođen protiv narko bosa Darka Šarića i njegovih saradnika.   Šariću je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od devet godina, kao organizatoru kriminalne […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bivši vlasnik IPOK-a i saradnik Darka Šarića dobio četiri godine zatvora

  Bivši vlasnik zrenjaninske Industrije prerađevina od kukuruza IPOK Zoran Ćopić osuđen je u Specijalnom sudu u Beogradu na četvorogodišnju kaznu zatvora. Njemu je takva presuda izrečena u prvostepenom postupku koji je vođen protiv narko bosa Darka Šarića i njegovih saradnika.

   

  Šariću je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od devet godina, kao organizatoru kriminalne grupe koja je „oprala“ više od 20 miliona evra prljavog novca. Veruje se da je taj novac stečen krijumčarenjem kokaina. Darko Šarić je proglašen krivim jer je prljav novac kriminalne grupe od šverca kokaina investirao u legalne tokove.

   

  Pored Šarića, u ovom slučaju optuženo je još 16 okrivljenih. U pitanju su njegovi saradnici, među kojima je i Zoran Ćopić, kome je izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine.

   

  Zoran Ćopić osuđen i u zrenjaninskom Višem sudu

   

  Beogradski biznismen Zoran Ćopić, bivši vlasnik zrenjaninske skrobare, koja je posle privatizacije, kao i mnoge druge ovdašnje fabrike, došla u pogrešne ruke, pre nekoliko godina osuđen je i u zrenjaninskom Višem sudu. I tada mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine. Ćopić je proglašen krivim zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u podstrekavanju. Suđeno mu je u odsustvu.

   

  Osim Ćopića, presudom Višeg suda u Zrenjaninu bili su obuhvaćeni i Slavoljub Knežević (57) iz Mramorka, Zoran Radulović (54) iz Pančeva i Srđan Blagojević (31) iz Novog Sada. Njima trojici izrečena je zatvorska kazna u trajanju od po dve godine, zbog toga što su u saizvršilaštvu počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Lopovi pobegli: Poljočuvari iz Čente sprečili krađu čak 1.500 lubenica!

   

  Slučaj koji se našao pred Višim sudom ticao se upravo IPOK-a, čiji je Ćopić bio vlasnik, a Knežević direktor. Radulović je bio predstavnik „Banat semena“ iz Zrenjanina i direktor „Alpis plusa“ iz Beograda. Blagojević je bio punomoćnik „Banat semena“, predsedavajući Skupštinom IPOK-a i direktor novosadskog „Hemoveta“.

   

   

  ipok zrenjanin

   

  Višemilionsko zaduživanje skrobare kod banaka

   

  Po navodima presude, u koju je portal zrenjaninski.com imao uvid, okrivljeni su u periodu od 21. oktobra do 25. decembra 2009. godine, iskorišćavanjem svojih položaja i prekoračenjem ovlašćenja, nezakonito pribavili imovinsku korist od 128,5 miliona dinara preduzećima „Alpis plus“ iz Beograda, „Mitrosrem“ iz Sremske Mitrovice, „Agrokop“ iz Novog Sada, „Megatabak“ iz Beograda i „Sokolac“ iz Novog Sada.

   

  Ova preduzeća, inače, vlasničkim i upravljačkim strukturama povezana su sa „Banat semenom“. A „Banat seme“ je, pak, sa svojim udelom od 70,89 odsto činio većinskog udeličara u skrobari IPOK. Time su trojica okrivljenih nanela štetu ostalim manjinskim udeličarima, na šta ih je, kako se navodi u presudi, podstrekao Ćopić. On je to učinio u nameri da novcem dobijenim višemilionskim zaduživanjem skrobare kod banaka izmiri dospele dugove privrednih društava čiji je faktički većinski vlasnik.

   

  Te firme iz Beograda, Novog Sada i Sremske Mitrovice nisu kasnije IPOK-u vratila pozajmice, jer su njihovi računi bili blokirani.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Da li će ova država nadoknaditi načinjenu štetu iz imovine optuženih /sva njihov moguća imovina/?
   Sumnjam u to pošto se tu radi o zamazivanju očiju građanima i direktno oštećenim licima. Tako da se i ovo svodi na lažu i paralažu!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Hronika