• BIVŠI UPRAVNIK CARINE IZA REŠETAKA

  Apelacioni sud izrekao pravosnažnu presudu

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu izrekao je pravosnažnu presudu Žarku Dakoviću, bivšem upravniku carinarnice u Zrenjaninu, i osudio ga je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri i po godine.

  zatvor

  Daković je bio jedan od aktera slučaja poznatog u javnosti pod nazivom „carinska mafija“.

  Osim Dakovića, osuđeni su i Goran Ivanković i Željko Bugarin, vlasnik agencije „Zorka komerc“, na četvorogodišnje zatvorske kazne, a carinik Radovan Šarenac na tri godine zatvora. Radnik agencije Darko Tanasković osuđen je na 14 meseci, a Himet Nezirović na šest meseci zatvora.

  Osuđeni su za izvršenje više krivičnih dela – zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita i zloupotreba položaja odgovornog lica, pa su im izrečene jedinstvene kazne zatvora. Dakoviću je takođe izrečena zabrana obavljanja poziva od pet godina, a Šarencu od tri.

  Pored izdržavanja zatvorskih kazni, optuženi su u obavezi da u korist budžeta uplate 2,2 miliona dinara za koliko su, prema optužnici, oštetili državni budžet.

  Članovi „carinske mafije“ osuđeni su jer su svojevremeno omogućavali carinjenje automobila koji nisu ispunjavali evro-3 standard i čiji je uvoz bio zabranjen, korišćenjem falsifikovane dokumentacije kojom su umanjivali carinsku osnovicu, ostvarujući na taj način imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srbije. Postupak protiv njih pokrenut je 2006. godine, a pravosnažna presuda doneta je gotovo deceniju kasnije.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Hronika