• Zrenjaninski pasaži – rugla u samom srcu grada (Foto)

  Pasaži su, sa urbanističko – istorijskog aspekta, vredni mikro ambijenti starog gradskog jezgra Zrenjanina. Oni povezuju glavnu ulicu sa paralelnim ulicama – Gimnazijskom i Pupinovom. Čine ih zgrade koje svojim dvorišnim krilima ograđuju ta unutrašnja dvorišta. Pasaži, uostalom kao i zgrade koje ih okružuju, u velikoj meri su zapušteni.   Za razliku od drugih vojvođanskih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zrenjaninski pasaži – rugla u samom srcu grada (Foto)

  Pasaži su, sa urbanističko – istorijskog aspekta, vredni mikro ambijenti starog gradskog jezgra Zrenjanina. Oni povezuju glavnu ulicu sa paralelnim ulicama – Gimnazijskom i Pupinovom. Čine ih zgrade koje svojim dvorišnim krilima ograđuju ta unutrašnja dvorišta. Pasaži, uostalom kao i zgrade koje ih okružuju, u velikoj meri su zapušteni.

   

  Za razliku od drugih vojvođanskih gradova, u kojima su pasaži i najlepši deo centra, u Zrenjaninu su to danas u većini slučajeva zapuštena mesta o kojima niko ne vodi računa.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Tražite najboljeg prijatelja za ovu zimu? Jednog smo vam pronašli!

   

  Iako su gradske vlasti prethodnih godina najavljivale donošenje odluke kojom bi bilo obuhvaćeno uređenje pasaža, to se do sada nije dogodilo. O pasažima bi trebalo da brinu vlasnici poslovnog prostora u njima i stanari, ali i grad, koji u svakom pasažu ima svoju imovinu.

   

  Problem koji je već postojao dodatno je zakomplikovala restitucija. To je uticalo na imovinsko – pravni status zgrada, stanova i poslovnog prostora u pasažima.

   

   

  Propale sve dosadašnje ideje

   

  O pasažima je, između ostalog, trebalo da brine Zona unapređenog poslovanja (BID), što je pre dve decenije bio prvi pokušaj javno – privatnog partnerstva u Zrenjaninu.

   

  Kada je BID osnivan, ideja je bila da grad, zajedno sa preduzetnicima koji ovde posluju, zajedničkim snagama i novcem brine o najužem centru grada.

   

  Zona unapređenog poslovanja, međutim, nije uspela da ostvari ciljeve zbog kojih je osnovana. Pasaži su prepušteni sami sebi. Baš tako, sa retkim izuzecima, danas i izgledaju – kao da se o njima niko i ne brine.

   

  Zanimljivo je da je 2009. godine gradska Komisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova usvojila predlog da se prolazi – pasaži u centru Zrenjanina, u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, nazovu po značajnim pojedincima koji su živeli u našoj sredini, a po kojima nisu do sada nazivane ulice i trgovi.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Kako bi se u akciju uključila najšira javnost, komisija je tada pozvala i građane da daju predloge i sugestije. Ni od te incijative nije bilo ništa.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad