• Zrenjanin planira javno-privatno partnerstvo u oblasti zoohigijene

  Grad Zrenjanin planira da usluge iz oblasti zoohigijene, odnosno dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, kao i suzbijanje ambrozije i emerznih korova, ubuduće obezbedi kroz javno privatno-partnerstvo.   S tim u vezi, na ovonedeljnoj sednici Gradskog veća je usvojen predlog odluke o početku realizacije projekta javno-privatnog partnerstva za ove komunalne usluge.   Svi ovi poslovi rađeni su […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zrenjanin planira javno-privatno partnerstvo u oblasti zoohigijene

  Grad Zrenjanin planira da usluge iz oblasti zoohigijene, odnosno dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, kao i suzbijanje ambrozije i emerznih korova, ubuduće obezbedi kroz javno privatno-partnerstvo.

   

  S tim u vezi, na ovonedeljnoj sednici Gradskog veća je usvojen predlog odluke o početku realizacije projekta javno-privatnog partnerstva za ove komunalne usluge.

   

  Svi ovi poslovi rađeni su i do sada, ali preko javnih nabavki. To je, prema oceni predlagača, postupak koji može da dovede do neblagovremenog reagovanja.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Od prodaje deset parcela grad zaradio 25,2 miliona dinara

   

  „Novi momenat, u odnosu na prethodne godine, jeste i pandemija koronavirusa. To u svim segmentima od Gradske uprave zahteva još ozbiljniji pristup i dodatne mere zaštite stanovništva, a posebno u delu dezinfekcije javnih površina propisnim sredstvima i preparatima. Ništa manje važno su i zarazne bolesti čiji su prenosioci najčešće insekti i glodari. Posebno se u tom pogledu ističe groznica Zapadnog Nila, koja se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca“, navodi se u obrazloženju ove odluke.

   

  U predlogu odluke se navodi i da se dugoročnijom saradnjom sa društvom koje ispunjava sve uslove stvara osnov za daleko kvalitetnije obavljanje poslova iz oblasti zoohigijene i srodnih usluga.

   

  reka begej

   

  Predlagač tvrdi: Javno-privatno partnerstvo najbolje rešenje

   

  „Postoje dva moguća načina organizovanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Jedno je osnivanje javnog komunalnog preduzeća, ili poveravanje poslova postojećem preduzeću, čiji je osnivač grad. Drugi način je zaključivanje ugovora sa privatnim partnerom. Ipak, prvi način ima značajne nedostatke. Oni se, između ostalog, ogledaju u ograničenju zapošljavanja u javnom sektoru, visokim troškovima ulaganja u neophodne objekte i opremu. Takođe, ove delatnosti se u velikoj meri sprovode u periodu od aprila do oktobra. Stoga nije celishodno i ekonomski opravdano osnovati javno preduzeće čija bi osnovna delatnost bila dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija“, piše u predlogu odluke.

   

  Dodaje se da bi predmet javno-privatnog partnerstva, pored poslova iz oblasti zoohigijene, činile i srodne usluge, odnosno poslovi suzbijanja ambrozije i emerznih korova.

   

  Teritorija Zrenjanina obiluje vodnim površinama. Na njoj se nalaze Carska i Okanj bara, reke Tisa, Begej i Tamiš, kao i brojni kanali i bare, što je usko povezano sa suzbijanjem komaraca, ali i drugih insekata. Ništa manji izazov nije ni rešavanje problema suzbijanja korovske biljke ambrozije i suzbijanja emerznih korova.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Dodatni izazov je i to što se deo vodenih površina nalazi na zaštićenim područjima. Tamo je tretman komaraca ograničen na biološki ili nije dozvoljen.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Poznata su ova „partnerstva“.Imaju ih javna preduzeća koja plaćaju brdo novca stranačkim privatnicima sponzorima a korov buja na svakoj šahti,prolazu,stanici.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad