• Žitni trg je jedno vreme služio kao lokalna autobuska stanica

  Žitni trg u Zrenjaninu će naredne nedelje, pored Trga slobode, biti glavno mesto održavanja tradicionalne gradske manifestacije „Dani piva“.   Kada se na njemu ne nalaze štandovi sa pivom i hranom, kao i bina na kojoj nastupaju neka od najznačajinijh imena domaće i regionalne muzičke scene, ovaj trg služi kao parking. A ranije je imao […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Žitni trg je jedno vreme služio kao lokalna autobuska stanica

  Žitni trg u Zrenjaninu će naredne nedelje, pored Trga slobode, biti glavno mesto održavanja tradicionalne gradske manifestacije „Dani piva“.

   

  Kada se na njemu ne nalaze štandovi sa pivom i hranom, kao i bina na kojoj nastupaju neka od najznačajinijh imena domaće i regionalne muzičke scene, ovaj trg služi kao parking. A ranije je imao i druge funkcije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Da li ste znali ove činjenice: Zašto je PREMIJA PVC najbolji izbor

   

  Žitni trg je formiran po naseljavanju „Pivarske mahale“, nakon početka rada ovdašnje pivare, 1745. godine, kao i novih četvrti prema naselju „Dolja“ i Ulici Đure Jakšića.

   

  Nekada je služio kao žitna pijaca, pa otuda i njegov naziv. Kada je izgubio funkciju žitne pijace, sedamdesetih godina je služio kao lokalna autobuska stanica. Potom je transformisan u sadašnje javno parkiralište.

   

  U posleratnom periodu je preimenovan u Trg JNA, da bi mu devedesetih godina prošlog veka bilo vraćeno prvobitno ime.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Vizure trga bitno su izmenjene gradnjom Magistralnog mosta, 1965. godine, a potom i dvanaestospratnih stambenih zgrada (1979. godine) i trgovačko-poslovnog centra „Mala varoš“.

   

  žitni trg

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. KOLIKO SE SEĆAM, AUTOBUSKA STANICA SE NALAZILA U UL. MAKSIMA GORKOG, DANAS PETRA BOJOVIĆA, NEGDE 1965/66. ISPRED PIVARE. POZDRAV IZ ELEMIRA!

  2. Po priči starih žitni trg je bio u ulici sada dositej Obradovic narodu poznat kao lesnina tu je bila vaga za merenje a okolne kuće su imale velike magacine.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad