• Zavrni rukave: Meštani Zrenjanina i okolnih sela priključiće se kampanji čišćenja Srbije

  Meštani Zrenjanina i okolnih sela priključiće se nacionalnoj kampanji čišćenja Srbije pod nazivom „Zavrni rukave“, koja će biti održana u nedelju, 24. marta, sa početkom u 12 sati.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zavrni rukave: Meštani Zrenjanina i okolnih sela priključiće se kampanji čišćenja Srbije
  Foto: zrenjaninski.com

   

  „Zavrni rukave“ je nacionalna kampanja čišćenja Srbije koja se održava nekoliko puta godišnje. Cilj je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme.

   

  Ova kampanja organizuje se po uzoru na akciju iz 2008. kada je Estonija za jedan dan očistila celu zemlju, kao i na akciju iz 2012. kada je 250.000 Slovenaca, odnosno 13 odsto populacije, izašlo i očistilo ovu bivšu jugoslovensku zemlju od divljih deponija.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Vodotoranj u samom srcu grada: Kontroverzna građevina koja nikada nije služila svrsi

   

  „Naša kampanja ne teži čišćenju cele Srbije od smeća, jer to nije moguće, ali teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena. Na najvećoj dosadašnjoj akciji „Zavrni rukave“ učestvovalo je 5.500 ljudi na 160 različitih lokacija, u 70 gradova i sela“, navode organizatori.

   

  Kampanja se sprovodi tako što nekoliko nedelja pred samu akciju počinju prijave za lokacije i njihove vođe. Nedelju dana pred događaj organizatori pozivaju ljude preko socijalnih mreža da se priključe i objavljuju prijavljene lokacije.

   

  Na spisku prijavljenih lokacija nalaze se i dve u Zrenjaninu – Kej 2. oktobra, koji je prijavila Otilia Buheker Ilić, i katoličko groblje, koje je prijavio Ivan Milivojev.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ulična manifestacija „Putem zrenjaninskih vodnih apsurda“ 23. marta u Zrenjaninu

   

  Srđan Lirić je izrazio želju da se očisti Carska bara kod Stajićeva, Ilija Batas je prijavio akciju čišćenja u Perlezu, a Slavica Kevrešan Banju „Rusanda“ u Melencima.

   

  – Prijavila sam se za „Zavrni rukave“ izazov sa željom da očistimo naše naselje Mala Amerika. Bilo bi sjajno kada bi se organizovala svaka ulica u Zrenjaninu. Ko želi da se priključi našoj ekipi, može da dođe u nedelju, 24. marta, u podne, kod Mosta na suvom. Tu će nam biti polazna tačka i svi su dobro došli – izjavila je za portal zrenjaninski.com Otilia Buheker Ilić, dodajući da će akcija trajati dva sata.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad