• Za subotu zakazan novi protest, „Prekon“ najavljuje rešenje problema

  Udruženje građana „Stop kafileriji“ najavilo je za subotu, 25. jul, u 19 časova, novi protest ispred kafilerije „Prekon“, koju okrivljuje za zagađenje vazduha i širenje neprijatnih mirisa u Zrenjaninu. U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da su građani Zrenjanina već nekoliko decenija izloženi zagađenju vazduha, čiji je uzrok kafilerija „Prekon“.   „Građani se s pravom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za subotu zakazan novi protest, „Prekon“ najavljuje rešenje problema

  Udruženje građana „Stop kafileriji“ najavilo je za subotu, 25. jul, u 19 časova, novi protest ispred kafilerije „Prekon“, koju okrivljuje za zagađenje vazduha i širenje neprijatnih mirisa u Zrenjaninu. U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da su građani Zrenjanina već nekoliko decenija izloženi zagađenju vazduha, čiji je uzrok kafilerija „Prekon“.

   

  „Građani se s pravom žale na nepodnošljive mirise koji im onemogućavaju normalan život. Oni ne mogu boraviti na otvorenom prostoru zbog neprijatnih mirisa. Ne mogu koristiti sopstvena dvorišta, provetravati stanove… Pored toga, opravdano postavljaju pitanje u kojoj meri navedeni procesi zagađuju životnu sredinu i da li mogu izazvati trajne posledice po zdravlje“, navodi se u saopštenju udruženja „Stop kafileriji“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Telekom Srbija postavlja najsavremeniju optičku mrežu na više lokacija

   

  Potpisnici saopštenja napominju da nisu implementirani nikakvi obećani filteri, niti je unapređena tehnologija koja se koristi u procesu obrade životinjskih ostataka. Oni stoga traže izmeštanje pogona tamo gde on neće ni direktno, ni indirektno ugrožavati zdravlje i kvalitet života ljudi.

   

  kafilerija prekon

   

  Duško Radišić: Sve strane saglasne da se izmesti pogon

   

  U međuvremenu, iz Gradske uprave Zrenjanin najavljuju da je, nakon pritužbi i protesta građana, na pomolu konačno rešenje dugogodišnjeg problema u vezi sa emisijom neprijatnih mirisa iz zrenjaninskog preduzeća „Prekon“. Direktor tog preduzeća Slavko Popović, prilikom razgovora sa pomoćnikom gradonačelnika Zrenjanina Duškom Radišićem, najavio je izmeštanje pogona sa sadašnje lokacije. Sa takvim rešenjem saglasne su sve strane. Sa njim je upoznat i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu. Obavešteno je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, kao i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

   

  Priprema se i sastanak, uz učešće svih zainteresovanih strana, nakon kog će biti poznato više detalja o načinu realizacije predloženog projekta.

   

  – Kada smo s vlasnicima firme razgovarali pre dužeg vremena, bila su u opticaju tri moguća rešenja ovog problema. Prvi, da se fabrika zatvori, za šta nema bilo kakvog pravnog osnova. Drugo rešenje je bilo da se investira u dodatnu opremu koja bi sprečila emisiju neprijatnih mirisa na koje se brojni naši sugrađani žale. Pokušalo se s tim ali, nažalost, ugrađena tehnologija nije dala željene rezultate i efekte. Treće rešenje, koje smo tada ponudili kao opciju, bilo je da ćemo ići na izmeštanje pogona. Sada su sve strane saglasne i prihvataju to rešenje – kaže pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika Duško Radišić.

   

  On napominje da je ovaj problem prisutan duže od dve decenije i da neposredno ugrožava tri zrenjaninska naselja. U pitanju su Mužlja, „Dositej Obradović“ i „Zeleno polje“.

   

  kafilerija prekon

   

  PREKON: U javnosti se iznose brojne neistine

   

  Oglasili su se i iz „Prekona“ objašnjenjem da oni nisu kafilerija. Navode da se kod njih ne uništavaju leševi životinja, već da se prerađuje životinjski otpad treće kategorije iz klanične proizvodnje.

   

  Direktor „Prekona“ Slavko Popović objašnjava da se u javnosti iznose brojne neistine o procesima u „Prekonu“ i o sastavu emitovanih čestica.

   

  – Aktivno smo uključeni u čitavu ovu priču i nama je takođe u interesu da se problem reši. Preduzeće posluje u skladu sa važećim zakonskim propisima i poštuje sve standarde predviđene za ovu vrstu delatnosti. Država je odredila tri parametra koja se obavezno mere od strane ovlašćenih laboratorija, u samom pogonu i na kontrolnim mestima od strane Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu. Ni jedno dosadašnje merenje nije pokazalo prekoračenje bilo koje granične vrednosti – ističe Popović.

   

  Po njegovim rečima, ulaganja u dodatnu opremu, koja nisu bila mala, dala su određene rezultate, ali su u firmi svesni da problem neprijatnog mirisa i dalje postoji.

   

  – Prihvatamo izmeštanje na lokaciju koja bude odabrana. U relativno kratkom vremenskom roku, meseci su u pitanju, moguće je podići novi objekat i montirati potrebnu opremu, a od grada imamo obećanje da će sve dozvole biti pribavljene takođe u najkraćem mogućem roku. Ušli smo u proces koji će dati rezultate, odnosno trajno rešiti ovaj problem – najavljuje Popović.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad