• Vazduh u Subotici i Zrenjaninu prošle godine bio prekomerno zagađen

  Vazduh u Subotici i Zrenjaninu je prošle godine bio prekomerno zagađen, objavljeno je u godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji, koji je izradila Agencija za zaštitu životne sredine.   U tom izveštaju se navodi da je u Vojvodini vazduh bio čist ili neznatno zagađen, osim u Subotici i u Zrenjaninu, gde je bio […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vazduh u Subotici i Zrenjaninu prošle godine bio prekomerno zagađen

  Vazduh u Subotici i Zrenjaninu je prošle godine bio prekomerno zagađen, objavljeno je u godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji, koji je izradila Agencija za zaštitu životne sredine.

   

  U tom izveštaju se navodi da je u Vojvodini vazduh bio čist ili neznatno zagađen, osim u Subotici i u Zrenjaninu, gde je bio prekomerno zagađen.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Marš za vodu: Neko mora da odgovara zbog fijaska sa fabrikom

   

  Vazduh u našem gradu bio je prekomerno zagađen zbog prisustva suspendovanih čestica PM10.

   

  Te čestice su zapravo sastavni deo prašine i manje su od 10 mikrometara. Predstavljaju smešu čvrstih čestica dima, čađi i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

   

  Takođe, u izveštaju se navodi da merenja benzo(a)pirena nisu pokazala značajnije prisustvo ove zagađujće materije u Novom Sadu, Boru i Vršcu. S druge strane, u Kosjeriću, Subotici, Beogradu i Zrenjaninu prekoračena je godišnja granična vrednost.

   

  Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2020. sadrži prikaz analize rezultata merenja koja su se sprovodila u okviru državne i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Saglasno postojećoj zakonskoj regulativi, u izveštaju je data jedina zvanična ocena stanja kvaliteta vazduha u Srbiji. Zasnovana je na rezultatima referentnog automatskog monitoringa.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]