• Ustanova ima samo direktora, nema zaposlenih, a košta nas 4 miliona

  Iako je odlukom gradske vlasti novosadska „Apoteka Janković“, nakon potpisivanja ugovora o koncesiji, preuzela apoteke na teritoriji grada Zrenjanina, kao i zaposlene u njima, Javna ustanova „Apoteka Zrenjanin“ i dalje postoji.   Ova ustanova danas ima samo direktora, nema zaposlenih, a godišnje nas košta 4,1 milion dinara, koliko iznose prihodi i rashodi. Od toga, „Apoteka […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ustanova ima samo direktora, nema zaposlenih, a košta nas 4 miliona

  Iako je odlukom gradske vlasti novosadska „Apoteka Janković“, nakon potpisivanja ugovora o koncesiji, preuzela apoteke na teritoriji grada Zrenjanina, kao i zaposlene u njima, Javna ustanova „Apoteka Zrenjanin“ i dalje postoji.

   

  Ova ustanova danas ima samo direktora, nema zaposlenih, a godišnje nas košta 4,1 milion dinara, koliko iznose prihodi i rashodi. Od toga, „Apoteka Zrenjanin“ iz budžeta grada prihoduje četiri miliona dinara, dok preostalih 145.000 dinara spada u stavku – „mešoviti i neodređeni prihodi koji se ne mogu predvideti“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kako je nastala, rasla i propala Industrija nameštaja “Žarko Zrenjanin”

   

  U finansijskom planu i planu rada „Apoteke Zrenjanin“ za ovu godinu, koji je krajem prošle godine usvojen na sednici Skupštine grada, navodi se da za platu direktora godišnje ode 2,5 miliona dinara. Takođe, 410.000 dinara ide za doprinose, a 50.000 dinara za putne troškove.

   

  Planirano je da se za stručne usluge, u koje spadaju i naknade članovima Upravnog i Nadzornog odbora, ove godine izdvoji 657.000 dinara.

   

  „U očekivanju instrukcija sa višeg nivoa u odnosu na budući status „Apoteke Zrenjanin“ i promenu plana mreže zdravstvenih ustanova, pripremamo se za neophodnu izmenu statutarnih akata. U tom pogledu, očekujemo punu podršku lokalne samouprave, kakvu smo imali i u prethodnom periodu“, navodi se u planu rada koji je podneo direktor ove ustanove Milan Miljuš.

   

  „Apoteka Zrenjanin“ imala oko 80 radnika

   

  U decembru 2018. godine u Javnoj ustanovi „Apoteka Zrenjanin“ bilo je zaposleno 79 radnika na neodređeno vreme i osam na određeno. U martu naredne godine je lokalna samouprava, koja je 2006. preuzela osnivačka prava nad ovom ustanovom, sklopila koncesioni ugovor u trajanju od 15 godina sa „Apotekom Janković“. Novosadska firma je, na osnovu tog ugovora, preuzela resurse „Apoteke Zrenjanin“, osnovna sredstva, kao i kadrove.

   

  Zakonska regulativa, međutim, nalaže da jedna apoteka ostane kao subjekt u okviru JU „Apoteka Zrenjanin“, dok se ne promeni plan mreža zdravstvenih ustanova Republike Srbije. To se i desilo, pa danas ta apoteka, iako ima samo direktora, a realno nema nikakvu svrhu, košta 4,1 milion dinara godišnje.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Inače, kako je portal zrenjaninski.com pisao u oktobru pretprošle godine, Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak po službenoj dužnosti protiv Zdravstvene ustanove „Apoteka Janković“. Postupak je pokrenut radi ispitivanja koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije. Ova koncentracija je, kako se sumnja, nastala preuzimanjem kontrole nad Javnom ustanovom „Apoteka Zrenjanin“.

   

  Iako je od tada prošlo više od godinu dana, zaključak komisije još nije poznat javnosti.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. Ološi jedni,hirurg ima 100 hiljada i bori se za nečiji život,i 500 hiljada da ima on radi. A ova baraba od direktora što ima 200 hiljada i sedi kući uživa. Sve ste sebi napravili lopovi

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad