• Učesnici protesta pitaju: Jesu li Zrenjaninci građani drugog reda? (Foto)

  Nova, četvrta po redu protestna vožnja pod nazivom „Zrenjanin je žedan“, u organizaciji Udruženja građana „Zrenjaninska akcija“ (ZRAK), održana je danas u Zrenjaninu.   Zrenjaninci, među kojima su bili i roditelji sa decom i mladi, okupilili su se ponovo na parkingu ispred Kristalne dvorane, a zatim se automobilima, motorima i biciklima uputili u protestnu vožnju […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Učesnici protesta pitaju: Jesu li Zrenjaninci građani drugog reda? (Foto)

  Nova, četvrta po redu protestna vožnja pod nazivom „Zrenjanin je žedan“, u organizaciji Udruženja građana „Zrenjaninska akcija“ (ZRAK), održana je danas u Zrenjaninu.

   

  Zrenjaninci, među kojima su bili i roditelji sa decom i mladi, okupilili su se ponovo na parkingu ispred Kristalne dvorane, a zatim se automobilima, motorima i biciklima uputili u protestnu vožnju gradom.

   

  Podsetimo, protesti građana se održavaju zbog toga što je već 17 godina na snazi zabrana upotrebe vode iz gradskog vodovoda za piće i spremanje hrane, jer je u njoj izmerena prekomerna koncentracija arsena, a problem sa vodosnabdevanjem ni do danas nije rešen.

   

  PROČITAJTE JOŠ: “Novi optimizam” poziva sugrađane na događaj “Zvono za Zrenjanin”

   

  protest zrenjanin je žedan

   

  Mišo Živanov: Od vlasti smo dobili gromoglasan muk

   

  Aktivista ZRAK-a Mišo Živanov poručio je danas da građani do sada nisu dobili nikakve odgovore na pitanja u vezi sa postrojenjem za preradu vode i daljim koracima u rešavanju ovog gorućeg problema.

   

  – Umesto jasnih odgovora, dobili smo gromoglasan muk. Mi nemamo odgovor na pitanje na koji način je raskinut ugovor sa „Fabrikom vode“, jer nijedan dokument nije pušten u javnost. Samo slušamo nagađanja koja se pojavljuju u pojedinim medijima, a želimo da znamo šta se tačno dešava. Mi 17,5 godina nemamo pijaću vodu, i to u 21. veku – poručio je Mišo Živanov.

   

  On je istakao da Zrenjaninci na flaširanu pijaću vodu dnevno troše 20.000 evra.

   

  – Država ima novca da sa 600 miliona evra finansira prenos fudbalskih utakmica, a mi nemamo pijaću vodu. Postavlja se pitanje – šta je prioritet ove vlasti. Da li su to njeni građani ili samo profit? Gde je ministarka za ljudska prava? Ili ljudska prava Zrenjaninaca nisu u njenom domenu i opisu posla? Mi želimo da znamo zašto nemamo prava u sopstvenoj zemlji i zašto smo građani drugog reda – naglasio je Živanov.

   

  protest zrenjanin je žedan

   

  Na novinarsko pitanje koji su dalji koraci organizatora i učesnika protesta, ukoliko vlast nastavi da ćuti kao i do sada, Živanov je odgovorio: „Videćemo, ne zavisi sve od nas“.

   

  – Mi tražimo odgovore na pitanja. Mislimo da je logično da pitamo šta se radi sa gradskim novcem, sa našim novcem. Videćemo šta ćemo dalje, ali sigurno nećemo odustati. Idemo do kraja, zbog svih građana koji zaslužuju da imaju pijaću vodu – istakao je Živanov.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  On je podvukao da će učesnici protesta preduzeti sva zakonska sredstva da nateraju vlast da sluša svoje građane.

   

  – Oni su naši uposlenici. Mi njih plaćamo i kome će da odgovaraju ako ne nama – zaključio je Mišo Živanov.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. „Беч против приватизације јавних предузећа, 10.05.2019, Tanjug
   .. Хамбург, Берлин и Париз су се, такође, придружили тренду „рекомунализације“, као и Лондон, који је 2010. године вратио метро у своје власништво. Недавно су у Бечу представљени резултати студије „Рекомунализација у Европи“, која је обухватила преко 700 повраћаја у јавно власништво у 20 земаља, а Беч се нашао на првом месту када је у питању пружање комуналних услуга.
   Извор: https://www.dnevnik.rs/svet/bec-protiv-privatizacije-javnih-preduzeca-10-05-2019

   „Мапа воде враћене у јавно власништво
   Приватизација воде се брзо ширила светом током прошле деценије, нарочито на Југу. Али плима се сада спушта. Повећане цене и неиспуњена обећања за унапређење услуге, довеле су до суочења мултинационалних компанија са нарастајућим отпором.
   Главни тренд потиче из све већег броја заједница које инсистирају на враћању услуга за питку и отпадну воду под јавну управу кроз рекомунализацију, притискајући међународне компаније да се повуку из сектора услуга у Јужној Америци, Азији, Сједињеним Америчким Државама, Африци и Европи. Чак и Француска, која је некад била позната као центар приватизације воде, пригрлила је повратак воде у јавно власништво.“
   Извор: http://www.remunicipalisation.org/

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad