• U dokumentu koji je na ranom javnom uvidu spominje se izgradnja letilišta kod Zrenjanina

  Prema Prostornom planu Republike Srbije, odnosno mreži aerodroma, na teritoriji grada Zrenjanina se planira izgradnja letilišta, koji se može uključiti u mrežu regionalne ponude.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U dokumentu koji je na ranom javnom uvidu spominje se izgradnja letilišta kod Zrenjanina
  Foto: Pixabay

   

  To se navodi u elaboratu za izradu Plana detaljne regulacije radne zone „Jugoistok II-E“ u Zrenjaninu, koji se nalazi na ranom javnom uvidu do 29. juna. U ovom dokumentu se precizira da je letilište kopnena površina koja ispunjava uslove za bezbedno poletanje i sletanje vazduhoplova koji se koriste u poljoprivredi, šumarstvu, za sportske aktivnosti i slično.

   

  Ova radna zona, inače, nalazi se nedaleko od aerodroma „Ečka“, smeštenog kraj puta između Zrenjanina i Beograda. U pomenutom elaboratu stoji da je lokacija „Letilišta Zrenjanin“ na mestu bivšeg vojnog aerodroma „Ečka“, jugoistočno od Zrenjanina.

   

  Na tom prostoru, odnosno u blizini manevarskih površina, platformi i objekata na području aerodroma, zabranjeno je korišćenje i obrađivanje zemljišta, stvaranje deponija smeća, gajenje žitarica i preduzimanje ostalih aktivnosti koje ugrožavaju poletanje, sletanje, kretanje i boravak vazduhoplova na aerodromu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Večeras i zvanično počinje leto: Zrenjanin jutros jedan od najtoplijih gradova u Srbiji

   

  „Za ovaj projekat je neophodna izrada Plana detaljne regulacije, a letilište se može uključiti u mrežu regionalne ponude“, dodaje se u dokumentu.

   

  Pre nekoliko godina se spominjalo da je više inostranih kompanija koje posluju u Srbiji poslalo pisma o namerama aerodromu „Ečka“ i raspitivalo se o mogućnostima korišćenja njegovih usluga. Inostrani privrednici su želeli da koriste aerodrom „Ečka“ za sletanje i poletanje vazduhoplova, sertifikovanih za aerodrome ove kategorije. U pitanju su letelice maksimalne težine 5.700 kilograma, koje mogu da sleću na travnate poletno-sletne staze.

   

  PROČITAJTE JOŠ: NAPRED, ORLOVI! Srbija može protiv Slovenije – podrži je i ti PATRIOTSKIM TIKETOM!

   

  Aerodrom „Ečka“ je, inače, sagrađen 1942. godine za potrebe okupacione nemačke avijacije. Bio je najveći vojni aerodrom na Balkanu. Lokacija za aerodrom izabrana je zbog povoljnih geostrateških, geoloških i meteorloških uslova. Tada su izgrađene i betonske piste, dužine 1.800 i širine 50 metara. One su nakon Drugog svetskog rata prekrivene zemljom, a nadzemni objekti su porušeni.

   

  Obnova i izgradnja sadašnjeg aerodroma počela je devedesetih godina prošlog veka, nakon preseljenja sportskog i poljoprivrednog aerodroma s Bagljaša.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. Imam 65 godina, i prvi put u životu čujem za reč“Letilište“!? Na kom je to jeziku? Na „bratskom“ Hrvatskom, koji nas vešaju na vrbe, Hebrejskom možda, ili pak na Tursko-Albanskom, koji nas nabijaju na kolac?! Da mu to možda ne dođe nešto kao „AERODROM“, bilo koje namene ili dimenzija? Možda mi Zrenjaninci ne želimo da uvredimo Kikinđane, koji streme međunarodnom aerodromu, ili se bojimo „Matice republike“, pardon „Severne pokrajine Vojvodine“, Novog Sada, koji takođe ZAHTEVA svoj međunarodni aerodrom, ili ti na „IT“ jeziku „Međunarodno Letilište“???!!! (Južna pokrajina, koja ima svoje „Letilište“, kažu naši NATO „prijatelji“ Ameri i ostali „prijatelji“, iz EU kojoj toliko stremimo, „nije više naša“, od 1999. godine, kad smo dobili od njih batine, i kada je otetata iz Matice Srbije, i proglašena posebnom državom Evrope, i NATO bazom Balkana!) Možda je ovde u pitanju štamparska greška, te se ne radi ne o „Letilištu“, nego o „Letovalištu“, poznatom kao „Peskara“, u koju su već počele da se izlivaju otpadne vode i fekalije iz grandiozne „Kineske trovačnice“, pardon, Kineskog grandioznog koncerna, za proizvidnju miliona guma godišnje „Ling Longa“, koji će u potpunosti gledati da iskoreni život u gradu na Begeju, Velikom Bečkereku, poznatijem u savremenoj istoriji kao ZRENJANIN???!!!

  2. @Dušan
   Svaka Vam čast na komentaru. Osim što naša vlast očigledno hoće da zatre život u ovom gradu iskoreniće i naš jezik, umetanjem rogobatnih tuđica umesto naših reči, na primer „stajalište“ umesto stanica…itd. ali „letilište“ mi je vrhunska budalaština, najnovija sklepana reč i za sada najsmešnija. Let, let bubamaro….:)

  3. @ Dusan
   U pravu ste. Jezik nam unistavaju iz dana u dan. Umesto ‘primedba’, sada caruje ‘opaska’; umesto ‘varenje’ je ‘probava’; ‘penzija’ postaje ‘mirovina’ itd. itd.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]