• Šta bi sa novim stambeno-poslovnim objektom na mestu bivše fabrike nameštaja?

  Iako je pre dve godine izgledalo da bi na mestu gde se danas nalaze ruševine nekadašnje fabrike nameštaja „Bence i sin“, u ulici Obala pionira u Zrenjaninu, mogla da nikne nova stambeno-poslovna zgrada, to se ni do danas nije dogodilo.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šta bi sa novim stambeno-poslovnim objektom na mestu bivše fabrike nameštaja?
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Od nekadašnje lepotice, izgrađene sredinom 19. veka u stilu klasicizma, u kojoj se proizvodio nameštaj, koji je rekom stizao i do evropskih prestonica, ostale su samo zidine, bez krova i prozora. I tako stoje već decenijama.

   

  O nastanku i ranoj istoriji ove građevine, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin nemaju podatke. Međutim, zahvaljujući sačuvanoj staroj fotografiji može se rekonstruisati njen prvobitni izgled. U Zavodu kažu da je arhitektura zgrade vrlo zanimljiva, jer je koncipirana tako da više liči na dvorac sa odlikama reprezentativne građevine klasicizma, nego na industrijski objekat.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Au, kakvi komentari: Evo šta Zrenjaninci zaista misle o izgledu glavne autobuske stanice!

   

  Vlasnici zgrade su od 1908. godine bili Anton i Mikša Bence, koji su u njoj pokrenuli fabriku nameštaja. Lokacija je odabrana zato što je tim delom grada proticala reka Begej, pa su građa, a i gotov nameštaj, transportovani brodovima.

   

  Kompleks objekata koji jednim delom izlazi na Gimnazijsku, a drugim na Obalu pionira, u međuvremenu je dobio novog vlasnika.

   

  Pre dve godine najavljena je izgradnja stambeno-poslovnog objekta na mestu nekadašnje fabrike nameštaja. Investitor, koji nije hteo imenom u javnost, obećao je početak radova u proleće 2022. godine. Najavljeno je i da će fasada malog dvorca, izgrađenog sredinom 19. veka, biti obnovljena zajedno sa nišom u kojoj se nalazi porodični grb. Radovi, međutim, nikada nisu počeli.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Gde je zapelo, niko nije saopštio, a objekat se samo dalje urušava i devastira.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Pa čemu onda služi Zavod za zaštitu spomenika kulture kad nemaju takav podatak „O nastanku i ranoj istoriji ove građevine, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin nemaju podatke.“
   Ili neće da nam kažu?

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad