• Solarna elektrana već daje rezultate: Julski račun za struju upola manji

  Solarna elektrana u Dečjem dispanzeru Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu, koja je puštena u rad početkom jula ove godine, već daje pozitivne rezultate.   Iz lokalne samouprave i pomenute zdravstvene ustanove saopštavaju da su dva meseca kasnije već evidentne uštede električne energije. Konkretno, julski račun za utrošenu električnu energiju je manji za čak […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Solarna elektrana već daje rezultate: Julski račun za struju upola manji

  Solarna elektrana u Dečjem dispanzeru Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu, koja je puštena u rad početkom jula ove godine, već daje pozitivne rezultate.

   

  Iz lokalne samouprave i pomenute zdravstvene ustanove saopštavaju da su dva meseca kasnije već evidentne uštede električne energije. Konkretno, julski račun za utrošenu električnu energiju je manji za čak 50 odsto u odnosu na raniji period.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kante i kontejneri za odlaganje otpada po povoljnim cenama

   

  Izgradnja solarne elektrane rezultat je Memoranduma o saradnji, potpisanog između Grada Zrenjanina i Ruske humanitarne misije, koja je obezbedila sredstva za tu investiciju. Vrednost investicije je oko 90.000 evra, sa PDV-om. Ruska humanitarna misija je, u svojstvu donatora, realizovala nabavku, isporuku, instalaciju i puštanje u rad autonomnog sistema za napajanje energijom, dok je Grad Zrenjanin platio PDV.

   

  Kako je ranije najavljeno, nakon puštanja u rad, sistem će besplatno biti prenet u vlasništvo grada.

   

  Gradonačelnik Simo Salapura je prilikom svečanog puštanja u rad solarne elektrane izjavio da realizacijom ovog projekta Grad Zrenjanin nastavlja aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora energije u okviru “Zelene agende” Republike Srbije. Naveo je da će elektrana proizvoditi električnu energiju za potrebe samog objekta dispanzera, odnosno za napajanje svih električnih uređaja i opreme, čime je ovo investicija i u zdravstveni sistem grada.

   

  Vek eksploatacije preko 20 godina

   

  Solarna elektrana u Dečjem dispanzeru sastoji se od 146 panela, ukupno instalisane snage 50 kilovat-časova. Sadrži integrisane litijumske baterije, u inovativnom sistemu, koji omogućava da se višak proizvedene električne energije distribuira prema potrošačima. U slučaju nestanka struje postoji mogućnost napajanja urgentnih potrošača iz ovog sistema.

   

  Reč je o kvalitetnim komponentama solarnog sistema i litijumske baterije imaju više od 6000 ciklusa punjenja i pražnjenja, što znači da je vek eksploatacije preko 20 godina. Sistemom se može upravljati i putem mobilne aplikacije.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Grad Zrenjanin je najavio da će nastaviti sa realizacijom sličnih projekata koje za cilj imaju povećanje energetske efikasnosti.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Зашто вакцинисани и здрави морају да носе маске? Молим вас за јасно логично објашњење без бројева и статистике.

   1. Zbog toga što vakcina ne sprečava zaražavanje i prenošenje virusa. Osoba, koja nema (još uvek) simptome virusa, može isti prenositi drugima. Zar je toliko teško da shvatiš?

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad