• SLUČAJ ZAVRŠIO NA SUDU: Kranovi uklanjaju solarnu elektranu sa zgrade Doma učenika

  Da li je bezbednost dece zaista ugrožena

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Sa krova starog dela zgrade Doma učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“ u Zrenjaninu ovih dana počelo je uklanjanje solarne elektrane koja je nedavno izgrađena.

  Dom učenika "Angelina Kojić Gina"
  Dom učenika „Angelina Kojić Gina“

  Na osnovu odluke Upravnog odbora i v.d. direktora ove ustanove Vladimira Vasiljeva, sredinom aprila su iz pomenute zgrade iseljena sva deca, a uprava je ovakav radikalan korak obrazložila time da je objekat sklon urušavanju zbog postavljanja solarne elektrane težine oko 15 tona.

  – Demontaža solarnih panela radi se po posebno urađenom projektu i po nalogu građevinske inspekcije. Nakon demontaže, paneli će biti konzervirani, a dalja sudbina zavisiće od mnogo okolnosti. Ukoliko sudski veštak konstatuje da je skidanjem teških panela zgrada postala bezbedna za boravak, učenici će se u taj deo zgrade useliti. Ukoliko to ne bude slučaj, radiće se sanacija, za šta je potreban novi projekat – istakao je Vasiljev u izjavi za portal zrenjaninski.com.

  Deca su, po rečima Vasiljeva, u manjem broju iseljavana i 2014. i 2015. godine, zbog primećenih oštećenja na tavanskim gredama pojedinih soba, ali je nakon toga tadašnji direktor Goran Petković doneo odluku o postavljanju solarnih panela, čija se konstrukcija oslanja direktno na oštećene grede.

  – Nekoliko nedelja nakon završetka radova na postavljanju elektrane, imenovan sam na mesto v.d. direktora Doma učenika. Odmah su mi prijavljene promene na statici objekta u vidu pucanja tavanice i nosećih zidova. Nalaz veštaka govori da su oštećenja nastala usled nekvalitetnog projekta i nekvalitetno izvedenih radova, da je zgrada trajno oštećena, da postoji rizik po zdravlje i život dece i zaposlenih i zato je naložena demontaža elektrane i sanacija zgrade, kao i zabrana upotrebe objekta – navodi Vasiljev.

  Kran dopremljen u dvorište
  Kran dopremljen u dvorište

  Bivši direktor Goran Petković, koji je suspendovan sa posla, nije želeo da se oglašava ovim povodom, ali nas je uputio na Institut „Mihajlo Pupin“ iz Beograda, koji je bio izvođač radova. Pomoćnik direktora ovog Instituta Aleksandar Car kaže za portal zrenjaninski.com da je izvođač radova od suda zatražio da obustavi demontažu solarne elektrane, zato što Dom učenika nije u potpunosti isplatio njenu izgradnju, pa duguje još oko 30.000 evra. Po tvrdnjama Cara, sud je uvažio ovaj predlog.

  – Nije mi poznato da li je počela demontaža solarnih panela. Mi smo naš deo posla uradili prema projektu koji nam je dostavljen, pa ako nešto i nije u redu, to ne može biti naša krivica. Sudu smo predložili da odredi novo veštačenje objekta, taj predlog je i prihvaćen i očekujemo da će posao biti odrađen za desetak dana – naveo je Car.

  Bivša uprava tvrdi da je pre izgradnje solarne elektrane bila pribavljena sva potrebna dokumentacija koju izdaju nadležni državni organi i da projekat i ne bi mogao biti realizovan da kompletna procedura nije ispoštovana. Takođe, navodi da je izrada projekta i pribavljanje svih saglasnosti trajalo tri godine, posle čega je počela izgradnja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]