• Problem u Zrenjaninu predstavljaju postrojenja sa zastarelom tehnologijom

  Inspekcija za zaštitu životne sredine Gradske uprave Zrenjanin tokom prošle godine sprovela je ukupno 63 inspekcijska nadzora. Među njima je najviše bilo vanrednih – 32. Obavljeno je i 18 kontrolnih inspekcijskih nadzora, 11 redovnih i dva preventivna, navodi se u izveštaju o radu za 2020. godinu.   „U postupku sprovođenja nadzora, Inspekcija za zaštitu životne […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Problem u Zrenjaninu predstavljaju postrojenja sa zastarelom tehnologijom

  Inspekcija za zaštitu životne sredine Gradske uprave Zrenjanin tokom prošle godine sprovela je ukupno 63 inspekcijska nadzora. Među njima je najviše bilo vanrednih – 32. Obavljeno je i 18 kontrolnih inspekcijskih nadzora, 11 redovnih i dva preventivna, navodi se u izveštaju o radu za 2020. godinu.

   

  „U postupku sprovođenja nadzora, Inspekcija za zaštitu životne sredine je uočila probleme koji se odnose na primenu zakonske regulative. Zakoni i podzakonska akta, koji su doneti poslednjih godina, s ciljem da se naše zakonodavstvo uskladi sa zahtevima direktiva Evropske unije, predstavljaju problem prilikom njihove primene u oblasti zaštite životne sredine“, upozorava ova inspekcija.

   

  Posebno je, kako se navodi, naglašen problem koji se odnosi na postojeća industrijska postrojenja. Njihova tehnologija je zastarela i ne zadovoljava savremene standarde.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dani “Kolpe” u “Ogrevu”: Popusti do 30 odsto na odabrane prozvode!

   

  „U narednom periodu očekuju se problemi tokom inspekcijskog nadzora ovih objekata. Imajući u vidu broj zakona kojima su lokalnim samoupravama povereni poslovi, ali i nedovoljne kapacitete, pre svega organizacione i kadrovske, ukazuje se potreba za boljom koordinacijom poslova inspekcijskog nadzora“, dodaje se u izveštaju.

   

  U ovoj inspekciji kažu da inspekcijski nadzor u oblasti zaštite životne sredine zahteva dobru saradnju i povremene zajedničke aktivnosti sa nadležnom republičkom i pokrajinskom inspekcijom, državnim organima i organizacijama.

   

  Inspekcija za zaštitu životne sredine u „Prekonu“ i u fabrici „Feitiansuje“

   

  Inače, jedna od zrenjaninskoj javnosti najpoznatijih akcija Inspekcije za zaštitu životne sredine odigrala se u leto prošle godine. Posle brojnih žalbi građana i višenedeljnih protesta zbog smrada koji se širio iz ovdašnje kafilerije, inspektori su izašli na lice mesta. Nakon toga su fabrici „Prekon“ izdali rešenje o privremenoj zabrani obavljanja proizvodnog procesa u postrojenju. Usledio je i sudski epilog ovog slučaja.

   

  Naime, kafilerija „Prekon“ je osuđena na jedinstvenu novčanu kaznu od 5,2 miliona dinara. Dvojici odgovornih lica u tom preduzeću, takođe, izrečene su novčane kazne od 350.000, odnosno 200.000 dinara. Oni su oglašeni krivim zbog privrednih prestupa iz Zakona o zaštiti vazduha.

   

  Sud je izrekao i zaštitnu meru – zabranu okrivljenom pravnom licu DOO „Prekon“ da se bavi preradom sporednih proizvoda životinjskog porekla, proizvodnjom proteina životinjskog porekla i topljenjem masti iz sirovine sporednih proizvoda životinjskog porekla u objektu na adresi u Zrenjaninu, ulica Šećeranska bb, u trajanju od pet godina.

   

  Inspekcija za zaštitu životne sredine imala je posla i ove godine, i to u Perlezu. Naime, u aprilu ove godine je kineskoj fabrici za reciklažu „Feitiansuje“, koja ima pogone u tom selu, naloženo da privremeno obustavi proizvodnju. Inspektor je tada, tokom redovne godišnje kontrole, utvrdio da je proizvođač postupio suprotno ugovoru. Kako je objašnjeno, on nije sproveo sve investicije iz oblasti smanjenja uticaja na životnu sredinu. To je izazvalo određeno odstupanje pojedinih parametara emisije nedozvoljenih materija, ali i negodovanje meštana Perleza.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Lokalna samouprava u Zrenjaninu je početkom juna saopštila da je fabrika „Feitiansuje“ ponovo počela sa radom, nakon što je utvrđeno da je ispunila sve nedostatke koje je utvrdila gradska Inspekcija za zaštitu životne sredine.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. “Zrenjaninski” gde ste danas da izvestavate sa protesta ispred fabrike guma?!
   Nesmete!
   Svaka čast Portalu 021, N1 i DANAS.

  2. Ignorišete dešavanja u našem gradu koja se konkretno tiču kvaliteta života. Zašto?! Ko vas sprečava u tome?! Živimo u 21. veku, imate strah od vlasti, onda se zapitajte gde smo stigli od 05.oktobra, pali smo na još niže grane, demokratija ovde ne postoji. Zašto svaku Mesnu zajednicu vlast mora da zarobi. Samo u Srbiji tj. našem gradu mora da vlada jednoumlje?! Onda ne trebate da se bavite informisanjem građana. Ili je posredi još gore, autocenzura?

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad