• Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla postrojenje za preradu vode

  Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas zrenjaninsko postrojenje za preradu vode. Ona je to učinila kako bi se na licu mesta uverila zašto kasni zvaničan početak rada fabrike vode u ovom gradu.   Brnabić je održala sastanak sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i predstavnicima kompanije „Gruppo Zillio“, koja je investitor postrojenja. Sastanku […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla postrojenje za preradu vode

  Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas zrenjaninsko postrojenje za preradu vode. Ona je to učinila kako bi se na licu mesta uverila zašto kasni zvaničan početak rada fabrike vode u ovom gradu.

   

  Brnabić je održala sastanak sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i predstavnicima kompanije „Gruppo Zillio“, koja je investitor postrojenja. Sastanku su prisustvovali i zainteresovani građani i predstavnici medija. Ceo sastanak bio je otvoren za javnost, a građani su mogli da postavljaju pitanja u vezi sa postrojenjem za preradu vode.

   

  – Zajedno smo u svemu ovome, jer je ovo najvažnije pitanje za građane Zrenjanina. Ovde smo da ga zajedno rešimo, to je svrha moje posete – naglasila je premijerka Brnabić. Napomenula je da su s njom u posetu došli i predstavnici nekoliko ministarstava.

   

  Ona je naglasila da su postojali rokovi za početak rada postrojenja koji su se, iz jednih ili drugih razloga, produžavali. Dodala je da je opet, zbog nepredviđenih okolnosti, rok produžen do sredine jula.

   

  – U međuvremenu, imali smo razgovore sa predstavnicima građana. Htela sam otvoreno da pričam o ovome i da predočimo javnosti sve ono što smo do sada radili po ovom pitanju. Rešavamo višedecenijski problem u Zrenjaninu i to je dobra stvar. Kada radite nešto prvi put, nešto što niko drugi nije rešavao decenijama, onda se događaju ovakve stvari. Bitno je da nemamo šta da krijemo i da želimo da komuniciramo sa građanima i medijima – naglasila je Brnabić.

   

  Kako je istakla, u mnogim krajevima u Vojvodini voda za piće je lošeg kvaliteta, a država će se potruditi da taj problem u narednom periodu reši i u Kikindi.

   

  ana brnabić

   

  Janjić: Analize vode biće javne

   

  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je podsetio da problem sa vodom za piće nije od juče i da je aktuelan decenijama unazad.

   

  – Kvalitet vode nije menjan, samo su se propisi u međuvremenu promenili. Zato je 2004. godine voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće i pripremanje hrane. I ta zabrana je i danas na snazi. Podsetiću vas da je 2012. godine, sa nemačkom kompanijom „Vasertehnik“, potpisan ugovor o izgradnji fabrike vode. Po tom ugovoru je grad trebalo da plati 28 miliona evra samo za izradu postrojenja, a zatim i da plaća prečišćenu vodu. U tom slučaju imali bismo najskuplju vodu na Balkanu, a možda i šire – naglasio je Janjić.

   

  On je napomenuo da je zbog toga aktuelna vlast raskinula ugovor sa nemačkim investitorom. Našla je drugog partnera koji sam finansira izgradnju postrojenja. Tender je uspešno završen, potpisan je ugovor sa kompanijom „Gruppo Zillio“, a onda su nastali problemi, između ostalog i oko različitog tumačenja propisa.

   

  – Fabrika je jedno vreme počela sa radom i Zrenjaninci su imali priliku da vide kako izgleda prerađena voda. Međutim, nastali su novi problemi i rokovi su pomerani od strane investitora – istakao je Janjić i dodao da će, kada postrojenje proradi, analize vode biti redovne, na svakih nekoliko sati, i da će biti javno rađene.

   

  ana brnabić

   

  Problem sa opremom doveo do pomeranja rokova

   

  Predstavnik investitora Nenad Obradović takođe je podsetio na hronologiju događaja oko izgradnje postrojenja. Obradović je objasnio i šta je dovelo do novih pomeranja rokova.

   

  – Nakon probnog rada došlo je do oštećenja opreme, a filteri su bili zagušeni muljem iz vode. Zbog toga smo kontaktirali stručnjake iz inostranstva. Bilo je potrebno da nabavimo dodatnu opremu i uz pomoć države, koja nam je izašla u susret, dobili smo pozajmicu za nabavku te opreme, čiju isporuku očekujemo. Mi smo u prethodnom periodu prenosili gradonačelniku rokove koje smo dobijali od dobavljača opreme – kazao je Obradović, i naglasio da su u pitanju objektivni uzroci koji su doveli do odlaganja početka rada postrojenja. On je zamolio građane za još malo strpljenja.

   

  Kako je rečeno na sastanku, sredinom jula postrojenje za preradu vode konačno bi trebalo da počne sa radom. Usledilo bi ispitivanje kvaliteta vode, dobijanje dozvole za rad i skidanje zabrane za upotrebu pijaće vode, posle čega bi Zrenjaninci i zvanično imali zdravu vodu u svojim česmama.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 4

  1. Zašto još uvek nije pokrenuto pitanje LIČNE MATERIJALNE odgovornosti potpisnika (G.T.?) štetnog ugovora o uslugama prečišćavanja vode za piće (u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima), ali i gradskog pravobranioca Zrenjanina (G.R.), koji je plaćen da sprečava protivzakonito postupanje gradskih vlasti??? Nemate šta da krijete??? Pazi da vam ne poverujemo!!!

  2. Rok za izgradnju prečistača je bio 10 meseci, a gradnja je trajala dve godine???
   Ko je promenio ugovor iz tendera i omogućio grupi Zilio da umesto bankarske garancije da bezvredne menice???
   Da li je grupa Zilio zakupila tj. obezbedila zemljište za odlaganje mulja i prljavštine koje redovno nastaju prilikom filtracije, a po ugovoru je dužna bila da to već uradi??????

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]