• POSTOJE OZBILJNI PLANOVI ZA TRI GRADSKA JEZERA

  ZRENJANIN – Od prvog dana 2018. godine počinje da se sprovodi skupštinska odluka lokalnog parlamenta, kojom se obaveza zaštite i održavanja „Begejske petlje“, odnosno zrenjaninskih jezera, sa Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ prenosi na Javnu ustanovu „Rezervati prirode“. Šta to konkretno znači, pitali smo direktora JU „Rezervati prirode“ Dejana Jovanova.     – Činjenica je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  POSTOJE OZBILJNI PLANOVI ZA TRI GRADSKA JEZERA

  ZRENJANIN – Od prvog dana 2018. godine počinje da se sprovodi skupštinska odluka lokalnog parlamenta, kojom se obaveza zaštite i održavanja „Begejske petlje“, odnosno zrenjaninskih jezera, sa Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ prenosi na Javnu ustanovu „Rezervati prirode“. Šta to konkretno znači, pitali smo direktora JU „Rezervati prirode“ Dejana Jovanova.

   

  jezero

   

  – Činjenica je da JKP „Vodovod i kanalizacija“ još nije završio popis tehničkih i materijalnih sredstava na „Begejskoj petlji“. Taj posao trajaće verovatno ceo ovaj mesec, nakon čega će uslediti primopredaja – kaže Jovanov, i ističe da tada slede kontakti sa Nadzornim odborom JU „Rezervati prirode“, stručnjacima iz urbanizma i Lokalnog ekonomskog razvoja.

   

  Bitno je, po rečima Jovanova, da postoji obećanje gradonačelnika, ali i drugih struktura lokalne vlasti, da će planovi „Rezervata prirode“ biti podržani iz sredstava takozvanog eko dinara.

   

  – A na stolu će biti idejni projekti iz 2007. i 2008. godine, koji će poslužiti za izradu nove konkursne dokumentacije, u skladu sa sadašnjim propisima – ističe Jovanov i napominje da za „Begejsku petlju“ postoje ozbiljni planovi.

   

  Suština je da se za „Jezero 1“, ono kod Žitoprodukta, planira razvoj kontrolisanog rekreativnog ribolova, a za jezera 2a i 2b sportovi na vodi i rekreativne aktivnosti. I za „Jezero 3“ u centru grada planirane su rekreativne aktivnosti, uz zabranu ribolova.

   

  Na pitanje, kako se u sve to uklapa gradnja i postavljanje splava na „Jezeru 3“, Jovanov odgovara da je taj poduhvat sporan sa više aspekata, ali da grad nije ni pitan kada je investitor podnosio zahtev i pribavljao dozvole, pa ni kada je započeo gradnju.

   

  – Ono što se zna jeste činjenica da se Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ odreklo upravljanja nad Begejskom petljom u korist grada, ali proces prenosa ingerencija je u toku, i pitanje je kada će biti završen. Mene lično je iznenadilo da tu ima dosta posla i oko sređivanja papira, jer neverovatno je, ali istinito, u imovinskim knjigama jezera nema, postoji samo Begej – napominje Jovanov.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Dejan Jovanov:“…da će planovi “Rezervata prirode” biti podržani iz sredstava takozvanog eko dinara.“
   „EKO DINAR“ JE UPLAĆIVALO I 40% STANOVNIŠTVA MZ, KOJE NISU IZ „NASELJENOG MESTA“ ZRENJANIN, PA GA TAMO I TREBA VRATITI!
   “ I za “Jezero 3” u centru grada planirane su rekreativne aktivnosti, uz zabranu ribolova.“
   STIM DA JE RUGLO, KOJE SE GRADI U JEZERU, GDE NIKO NE KONTROLIŠE, GDE BACAJU OTPATKE, A, DOVOD STRUJE JE „KAKO MALI PERICA ZAMIŠLJA…“, NA ŠTAPOVIMA, „OKRUGLO, PA NA …!!!
   Dejane, Dejane…
   Pozdrav iz Elemira!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad