• POSLERATNA ARHITEKTURA: Komitet stavljen pod prethodnu zaštitu

  Zgrada društveno – političkih organizacija, u narodu poznata kao Komitet, stavljena je pod prethodnu zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.   – Tendencija je da se polako razmišlja o posleratnoj arhitekturi, jer je od izgradnje mnogih građevina već prošlo pola veka – kaže za portal zrenjaninski.com Vesna Karavida, istoričarka umetnosti u Zavodu za zaštitu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  POSLERATNA ARHITEKTURA: Komitet stavljen pod prethodnu zaštitu

  Zgrada društveno – političkih organizacija, u narodu poznata kao Komitet, stavljena je pod prethodnu zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

   

  – Tendencija je da se polako razmišlja o posleratnoj arhitekturi, jer je od izgradnje mnogih građevina već prošlo pola veka – kaže za portal zrenjaninski.com Vesna Karavida, istoričarka umetnosti u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu. – Posmatrajući posleratnu arhitekturu u Zrenjaninu shvatamo da, nažalost, nemamo baš reprezentativna zdanja. Zgrada Komiteta se nametnula kao najprezentatvniji primerak posleratne arhitekture u našem gradu, kaže Karavida.

   

  To što je zgrada stavljena pod prethodnu zaštitu znači da je, za sada, ona samo markirana. U narednim godinama još će se istraživati, upoređivati, pa će se na kraju odrediti sudbina zgrade zidane početkom 60-tih godina prošlog veka.

   

  – Ono što je za našu odluku bilo važno jeste činjenica da je projekat radio projektni biro lokalnog preduzeća GIK „Banat“. Konferencijsku dvoranu projektovao je poznati beogradski arhitekta Ljubomir Leko. Važno je i to da zgrada i sada postoji u svom autentičnom obliku. Jer, zanimljiva je, u tom kontekstu, i zgrada Zavoda za javno zdravlje, ali je na njoj rađena dogradnja – ističe Karavida.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad