• Posle višegodišnje pauze: Ponovo radi Termoelektrana – toplana Zrenjanin

  Termoelektrana – toplana Zrenjanin je, posle desetak godina pauze, ponovo počela sa radom, kako bi proizvodila električnu energiju za sistem Elektroprivrede Srbije. Tim povodom, TE-TO su danas posetili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i njegova pomoćnica Stojanka Vučković. Takođe, održan je i drugi sastanak Radne grupe za racionalizaciju potrošnje električne i toplotne energije.   Direktori „Panonske […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Posle višegodišnje pauze: Ponovo radi Termoelektrana – toplana Zrenjanin

  Termoelektrana – toplana Zrenjanin je, posle desetak godina pauze, ponovo počela sa radom, kako bi proizvodila električnu energiju za sistem Elektroprivrede Srbije. Tim povodom, TE-TO su danas posetili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i njegova pomoćnica Stojanka Vučković. Takođe, održan je i drugi sastanak Radne grupe za racionalizaciju potrošnje električne i toplotne energije.

   

  Direktori „Panonske TE-TO“ i Termoelektrane – toplane Zrenjanin Zoran Šušnjević i Nenad Priljeva izvestili su gradonačelnika da je TE-TO Zrenjanin od 8. oktobra u mreži Elektroprivrede Srbije. Istakli su da se otklanjaju manji nedostaci u pogonu, prouzrokovani dugim stajanjem, a koji su mogli biti uočeni tek nakon pokretanja proizvodnje.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Prodaje se trosoban stan površine 102 kvadrata, na četvrtom spratu (Foto)

   

  Kako su naveli, snabdevanje energentima je stabilno. Termoelektrana trenutno radi na gas, a obim proizvodnje električne energije zavisiće od ukupne energetske situacije u zemlji tokom narednih meseci.

   

  Gradonačelnik Simo Salapura je istakao značaj ponovnog pokretanja zrenjaninske Termoelektrane – toplane. On je dodao da je Elektroprivreda Srbije prepoznala potrebu da ponovo angažuje ove svoje proizvodne kapacitete.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Zemljoradnička zadruga AGROSOJ traži radnika u administraciji

   

  – Uverio sam se da su sve pripreme za njeno pokretanje obavljene blagovremeno. Urađeni su potrebni servisi i od pre desetak dana naša TE-TO ponovo isporučuje električnu energiju – rekao je Salapura.

   

  Prepoznatljivi crveno-beli dimnjak

   

  Kada je 1989. godine završena izgradnja Termoelektrane – toplane Zrenjanin, grad je dobio novi prepoznatljiv reper, njegov najviši građevinski objekat, uočljiv sa velike udaljenosti. U pitanju je crveno-beli dimnjak visine 162 metra. Poslednjih deset godina iz njega nije izlazio dim, ali je sada opet u funkciji.

   

  Objekat u Zrenjaninu projektovan je i građen prevashodno za potrebe tadašnje moćne industrijske zone u kojoj je većina kapaciteta pripadala Inudstrijsko – poljoprivrednom kombinatu „Servo Mihalj“. Nakon gašenja više fabrika, smanjena je i potrošnja tehnološke pare, te su stali i pogoni TE-TO.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Postani deo velikog tima firme „Agrorit“ kroz program „Moja prva plata“

   

  Zrenjaninska TE-TO pripada JP „Elektroprivreda Srbije“, ogranku „Panonske TE-TO“ iz Novog Sada, zajedno sa termoelektranama – toplanama u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, projektovanim za kombinovanu proizvodnju električne energije za potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srbije, toplotne energije za potrebe sistema daljinskih grejanja u sva tri grada i tehnološke pare za potrebe industrijskih potrošača.

   

  Nominalne je električne snage 110 megavata, a kao gorivo koristi prirodni gas ili mazut.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. A, ŠTA ĆE DA RADE SA, OKO, 200 MW TOPLOTNE ENERGIJE!!!???
   U BEGEJ?
   PITANJE IZ ELEMIRA!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad