• Posle negodovanja građana, „Gradska toplana“ objasnila na koji način radi

  Poslednjih nekoliko nedelja brojni građani Zrenjanina negodovali su zbog visokih januarskih računa za daljinsko grejanje, ali i temperatura u njihovim stanovima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Posle negodovanja građana, „Gradska toplana“ objasnila na koji način radi
  Foto: Pixabay

   

  Tim povodom, ponovo se oglasilo JKP „Gradska toplana“ navodeći da ovo preduzeće obavlja isporuku toplotne energije shodno gradskoj Odluci o uslovima i načinu snabdevanja toplotne energije.

   

  U toj odluci, između ostalog, piše da „Gradska toplana“ obavlja isporuku toplotne energije kupcima za zagrevanje prostorija u vremenu od 5 do 21 čas.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Točak auto raspisao dva konkursa za posao: Potrebni prodavac vozila i knjigovođa

   

  „Gradska toplana je dužna da u toplotnoj podstanici obezbedi parametre, koji omogućavaju dostizanje temperature od najmanje 19 stepeni Celzijusa u grejanim prostorijama, prema termo-fizičkim karakteristikama zgrade, pod uslovom da su sekundarne instalacije grejanja kod kupaca izvedene prema odobrenom projektu, da je obavljen njihov tehnički prijem i prijemna kontrola od strane energetskog subjekta, da su sekundarne instalacije grejanja ispravne i kvalitetno hidraulički regulisane, da je toplotna zaštita zgrade urađena prema projektu i da vladaju normalni uslovi za zagrevanje“, stoji u pomenutoj odluci.

   

  Precizira se da se normalnim uslovima za zagrevanje smatraju normalni klimatski uslovi, nezavisne funkcionalne celine bez oštećenja na zidovima, vratima, prozorskim oknima, zagrevanje dovoljnim brojem radijatorskih rebara i drugo.

   

  U članu 47. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotne energije navodi se da pri niskim spoljnim temperaturama, kao i u slučajevima posebnih tehničkih rešenja, u cilju tehničke zaštite sistema i obezbeđivanja propisanih temperatura grejanog prostora, JKP „Gradska toplana“ može produžiti grejni dan ili obavljati neprekidnu isporuku toplotne energije, a da pri tome racionalno upravlja energijom.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „U toku grejnog dana, kada spoljna temperatura dostigne 15 stepeni Celzijusa, radnici u pogonu za proizvodnju toplotne energije u JKP „Gradska toplana“ isključuju kotlove i cirkulacione pumpe. Time se prekida isporuka toplotne energije za objekte priključene na sistem daljinskog grejanja“, objašnjavaju u ovom preduzeću.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 5

  1. Ovi bolje da ne objašnjavaju svoj lopovluk. Biće lakše i njima i nama. Nas vređaju navodima kako je prošli mesec bio ekstremno hladan, a zvaničan podatak je da je to bio najtopliji januar od kada se obavljaju merenja.

  2. Ućutite više! Radite šta hoćete, grejte , ne grejte, ma ko nas pita, sreća vaša pa ovi naši sugradjani fin narod, niti se buni niti protestuju, njima sve dobro, zato ćute i koristite situaciju dok možete! Dižite cene ,malo li je ovo, lep pozdrav, prijatan dan i sve najbolje Ljiljana

  3. Meni je neprijatno , da drzim otvorene prozore i vrata na terasi , od komsija koji prolaze pored mog stana , koliko je toplo u stanu. U toplani nemaju razumevanja za ovakvo njihovo ponasanje. Njihov interes je da isporice sto vise toplotne energije , a neko to mora platiti. Javasluk na sve strane.

  4. Ono što treba da objasni VD direktor Žarko Đuričić zašto su visoki računi za grejanje je da je to posledica ne zakonitog tarifnog sistema, gde se pored isporučenih kwh x prodajna cena cele godine naplaćuje FIKSNI DEO. Tarifni sistem je ne zakonit zašto? Uvidom u poslednji cenovnik od 27.12. 2023 vidi se da nema razlike u cenama između stambenog i poslovnog prostora, već su cene iste za sve korisnike. Ključo je da je samo cena od 7,87 din/kwh sa PDV ispravna u cenovniku. Ostalale cene date kao 44,77 [din/m2 mes] i 319,81 [din/kw mes] predstavlja iznos dobijen množenjem proizvoljne količine kwh sa prodajnom cenom ceno za kwh. šta se tako ne zakonito fakturiše? Ako 44,77 [din/m2 mes] podelimo sa prodajnom cenom dobija se koliko se kwh mesečno zadužuje korisnik a da ti kwh nisu ni isporučeni. 44,77 [din/m2 mes] : 7,87 [din/kwh] daje 5,6887 [kwh/m2 mes] tako stan od 60 m2 plaća mesečno 341,32 kwh mesečno a i godišnje a da sa tim novcem nije ništa dobio jer je taj iznos ustvari REKET. Samo očitane količime kwh u predajnoj stanici koje su mesečno isporučene pomnožene sa prodajnom cenom od 7,87 [din/kwh] su predmet ispravnog fakturisanja. To je razlog što korisnici cele godine beskamatno finansiraju Toplanu, a da se taj uplaćeni novac ne prikazuje u OBRAČUNU između kupljenih kwh sa fiksnom uplatom (koja je u stvari akontaciona kupovina kwh, a te iznose Toplana ne zakonito prisvaja, je taj novac je u stvari drugi skriveni porez na imovinu stana , koji koristi Gradska uprava).
   Isti je slučaj ako se fakturiše sa iznosom od 319,81 [din/kw mes]. Ako 44,77 [din/m2 mes] podelimo sa 319,81 [din/kw mes] dobija se količina kw ( instalisane snage radijatora u stanu po JUS standardima) = 0,139989 [kw/m2 stana]. Tako stan od 60 m2 ima instalisanu snagu od 8,3993 kw. Ako pomnožimo 8,3993 sa iznosom od 319,81 [din/kw mes] dobija se zaduženje od 2.686,20 din. podeljeno sa cenom kwh od 7,87 daje isti iznos 341,32 kwh kao i naplata fiksnim delom po m2 mes. koji se ne prikazuju u obračunu.
   To je način kako se korisnici varaju je je cenovnik ne zakonit i samo je prodajna cena 7,87 din/kwh zakonita a naplata sa 2 iznosu su reket.

  5. TREBA U STANOVE KOJI HOĆE UGRADITI KALORIMETRE,A NE OBAVEZA DA BUDE 60%,STANOVA DA PRISTAJE NA UGRADNJU,ŠTA MENE BRIGA KO HOĆE KO NEĆE,JA SAM U SVOJ STAN ULOŽIO PAR HILJADA EVRA DA GA SREDIM PROMENIO STOLARIJU,IZOLOVO SVE HLADNE ZIDOVE STAVIO ROLETNE I SADA NE MOGU DA UGRADIM KALORIMETAR ZATO ŠTO DOVOLJAN BROJ STANARA NEĆE DA SE UGRADI,TO NIJE UREDU I JA SADA I PORED SVEGA MORAM DA PLAĆAM PUNU CENU OD 15.000 do 20.000 din.ZA GREJANJE KADA BI MOGAO UPOLA DA PLATIM I REGULIŠEM TEMPERATURU SAM.“““TO VI REŠITE IZ „“JP GREJANJE““,PA NEĆE BITI VIŠE PRITUŽBI.ZNAČI KO HOĆE „“KALORIMETAR““NEKA MU SE UGRADI U STAN KO NEĆE „“NEMORA““!!!!!!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad