• Plutajuća ostrva u centralnom gradskom jezeru: Pravi primeri mini ekosistema

  Plutajuća ostrva, koja se nalaze u centralnom gradskom jezeru u Zrenjaninu, pravi su primeri mini ekosistema.   Jedan od načina unapređenja staništa životinjskog sveta u urbanim sredinama i na vodenim površinama mogu biti ovakva plutajuća ostrva. Veštački stvorena, ona oponašaju strukturu i funkciju prirodnih, a vremenom, daljim razvojem biljaka na njegovoj površini, sličnost biva potpuna. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Plutajuća ostrva u centralnom gradskom jezeru: Pravi primeri mini ekosistema

  Plutajuća ostrva, koja se nalaze u centralnom gradskom jezeru u Zrenjaninu, pravi su primeri mini ekosistema.

   

  Jedan od načina unapređenja staništa životinjskog sveta u urbanim sredinama i na vodenim površinama mogu biti ovakva plutajuća ostrva. Veštački stvorena, ona oponašaju strukturu i funkciju prirodnih, a vremenom, daljim razvojem biljaka na njegovoj površini, sličnost biva potpuna.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Carlsberg nagrađuje reciklere vikendom u Buzzoffski kućici

   

  Na tabli postavljenoj na šetalištu kraj jezera piše da je ostrvo sačinjeno od ekološki potpuno neškodljivih materijala. Glavna funkcija mu nije samo očuvanje, već i podizanje kvaliteta staništa životinjskog sveta, kao i kvaliteta vode.

   

  „Osnova ostrva je načinjena od organskih i neorganskih elemenata, na koju je dodat kompleks zemljišnih materija i posađeno adekvatno, autohtono bilje. Biljke služe kao zaštita i stanište za ptice kojima je ostrvo i namenjeno, dok cvetovi tih biljaka privlače insekte koji ih oprašuju. Insekti dalje privlače sitne ptice koje se njima hrane“, piše na ovoj tabli.

   

  U samoj osnovi plutajućih ostrva postoje šupljine kroz koje korenje biljaka prodire u vodu. Mikroorganizmi se hrane štetnim materijama te se na taj način voda prečišćava prirodnim putem, a sam koren se hrani hranljivim materijama. Takođe, u podvodnom delu ostrva ribe nalaze idealno mesto za razmnožavanje kao i zaštitu od sunca.

   

  plutajuća ostrva
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Jedno od tri jezera u okviru Begejske petlje

   

  Inače, centralno gradsko jezero, kod Palate pravde, jedno je od tri jezera u okviru Begejske petlje. Druga dva se nalaze kod pogona „Žitoprodukta“ i kod glavne železničke stanice. Kada je Zrenjanin pre nekoliko decenija tražio rešenje za česta izlivanja Begeja, koji je plavio područje samog centra grada, odlučeno je da se skrati tok reke za tri kilometra, odnosno da se preseče meandar i pretvori u tri jezera.

   

  Projekat je davne 1980. godine izradio Vodoprivredni institut „Jaroslav Černi“ iz Beograda. On je u konačnom rešenju podrazumevao izgradnju dve stanice za prečišćavanje vode, zatim povezivanje cevovodima i čvorištima sva tri jezera, kao i njihova uređenja.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Poslednja ozbiljnija rekonstrukcija jezera je obavljena 2008. godine, kada su građevinske intervencije rađene na jezeru kod železničke stanice. Od tada, nikakvih ozbiljnijih radova ni intervencija nije bilo.

   

  plutajuća ostrva
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad